Връзки за достъпност

Извънредни новини

Засега Иран самостоятелно ще разшифрова черните кутии на украинския самолет


Иран самостоятелно ще разшифрова бордовите самописци на украинския пътнически самолет и още не е взел окончателно решение за изпращането им в чужбина, съобщи в неделя “Ройтерс”, позовавайки се на агенция ИРНА.

Преди ден световните агенции тиражираха новината, че иранските власти ще предадат черните кутии на Международните авиолинии на Украйна.

Ден по-късно обаче ръководителят на отдела за разследване на катастрофи към Организацията за гражданска авиация на Иран Хасан Резайефар заяви, че "в момента ирански експерти анализират черната кутия на претърпелия катастрофа украински самолет".

Резайефар допълни, че "засега не е взето решение те да бъдат пращани в друга страна".

Междувременно тленните останки на 11 украинци, загинали при свалянето на пътнически самолет край Техеран, бяха върнати в родината им.Ковчезите, покрити с националния флаг, бяха посрещнати с траурната церемония на летището "Бориспил" на украинската столица. Присъстваха президентът Володимир Зеленски, премиерът Олексий Хончарук и други високопоставени лица.

На 8 януари Боинг 737 на Украинските международни авиолинии катастрофира няколко минути след излитане от Техеран. Загинаха всичките 176 души на борда. На 11 януари Иран призна, че самолетът е свален от иранската система за противовъздушна отбрана, която погрешно го е възприела като американска крилата ракета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG