Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП внесе вот на недоверие срещу правителството за три екокризи


Корнелия Нинова, заедно с депутатите Крум Зарков и Манол Генов внасят искането за гласуване на недоверие на правителството в Народното събрание
Корнелия Нинова, заедно с депутатите Крум Зарков и Манол Генов внасят искането за гласуване на недоверие на правителството в Народното събрание

БСП внесе четвърти вот на недоверие срещу настоящия кабинет заради провал в политиката по околната среда и водите. Документът бе внесен в деловодството на парламента от лидера на социалистите Корнелия Нинова.

„Внесохме 40 страници мотиви за вот на недоверие към правителството на Борисов – провал в областта на политиката по екология и околна среда. Няма по-силни мотиви от фактите, а те са, че половин милион българи са на режим на вода и има сериозна опасност това число да расте“, каза Нинова. Като причина за действията на опозицията тя посочи и мръсния въздух, който българите дишат, както и внасяните за изгаряне в България боклуци.

От „Позитано 20“ обявиха, че ще внесат вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ в края на декември, в разгара на кризата с водата в Перник.

Те проведоха консултации с парламентарни и извънпарламентарни партии, за да си гарантират мнозинство в Народното събрание за прокарване на вота. ДПС обявиха, че ще подкрепят левицата. Двете партии разполагат с общо 104 депутатски гласа. За да бъде успешен вотът обаче, се нуждае от подкрепата на 121 народни представители. Изходът му зависи от решението на партия "Воля" и на депутатите от "Атака". Групата на Веселин Марешки ще обяви как ще гласува в сряда.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Александър Ненков увери, че вотът няма да мине и че управляващата коалиция е стабилна.

"ГЕРБ заедно с "Обединени патриоти" ще изпълнят управленската програма, за която сме се подписали преди три години, и ще довършим своя управленски мандат", каза Ненков.

Управляващите се осланят, че "в Народното събрание извън коалицията има достатъчно разумни и други народни представители, които съзнават, че евентуално падане на правителството в момента само ще доведе до нови въпросителни и ще постави под угроза бързото разрешаване на проблема в Перник", добави Ненков.

Предишните три вота на недоверие срещу правителството, внесени от БСП, бяха заради провали в борбата с корупцията, здравеопазването и сигурността.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG