Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Имаме автомобил, имаме лице". Има арестуван за палежа на къщата на адвокат Ирен Савова


Адвокат Ирен Савова
Адвокат Ирен Савова

Полицията е задържала 34-годишен мъж по обвинение, че умишлено е подпалил къщата на адвокат Ирен Савова на 15 януари в Ихтиман. Преди седмица известната юристка съобщи пред медиите, че родната ѝ къща в Ихтиман умишлено е била подпалена през нощта. На покрива е била намерена туба от моторно масло. По думите на Савова в момента на инцидента в къщата не е имало никой, но съседи са чули шум от тропот и са подали сигнал, а пристигналите на мястото пожарникари са потушили пожара.

Прокуратурата остави задържания мъж за 72 часа в ареста. В сряда съдът ще разгледа искането за постоянен арест на обвинения за палежа на къщата.

Разследващите не съобщиха името на арестувания. Мотивите все още не са ясни, както и дали има поръчител. Разследващите не изключват и възможността палежът да е свързан и с работата на адвокатката.

Преди дни Ирен Савова показа в предаването на Сашо Диков по "Евроком" снимки на подозирания от нея подпалвач. Според сайта "Дефакто", вероятно става дума за същото лице. Савова обясни, че миналия юли въпросният човек я е следил, снимал и т.н.

Делото се води за палеж по чл. 330, ал. 1 от Наказателния кодекс, това е и повдигнатото обвинение. Престъплението е тежко умишлено, наказва се с от 1 до 8 години затвор.

Директорът на областната дирекция на МВР-София Николай Спасов коментира:

„Имаме автомобил, имаме лице, тепърва ще връщаме назад лентата, дали се е движил около имоти на г-жа Савова, за да изясним тези важни въпроси. В момента имаме извършител, трябва да се работи по неговия мотив“.

„Спрял е автомобил, слязъл е извършителят, насочил се към покрива, запалил го и се е оттеглил“, каза още Спасов.

Ирен Савова няколко пъти съобщава за посегателства срещу себе си. През юли миналата година тя забелязва двама съмнителни мъже около дома си, а след това открива, че на автомобилите, които ползва, са поставени проследяващи устройства. Няколко дни по-късно е забелязала същите мъже близо до кантората ѝ в центъра на София.

През ноември 2018 г. неизвестни разлепиха на входа на дома и кантората ѝ некролози, съобщаващи за нейната смърт. В началото на 2015 г. Савова разказа пред медиите, че е наела охрана, защото е забелязала, че непознат мъж я следи като дори е направил неуспешен опит да я отвлече.

Савова беше адвокат на бившия заместник-кмет на столичния район "Младост" Биляна Петрова, която беше осъдена на първа инстанция заедно с бившата кметица на квартала Десислава Иванчева за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Савова защитаваше и бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, който получи условна присъда за това, че е скрил преписка срещу президента Росен Плевнелиев и решение по проверка срещу бившата му съветничка Димана Ранкова. Освен това адвокатката представляваше интересите на държавата по делата за т.нар. царски имоти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG