Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин назначи новото правителство. Лавров и Шойгу остават на постовете си


Владимир Путин с говорителя на Кремъл Дмиртрий Песков, министъра на отбраната Сергей Шойгу и министъра на външните работи Сергей Лавров
Владимир Путин с говорителя на Кремъл Дмиртрий Песков, министъра на отбраната Сергей Шойгу и министъра на външните работи Сергей Лавров

Руският президент Владимир Путин назначи новото правителство с премиер Михаил Мишустин след като кабинетът на Дмитрий Медведев подаде оставка преди седмица. Постовете си в правителството запазват ключови министри, включително на отбраната и на външните работи.

„Най-важната ни задача е да увеличим благосъстоянието на гражданите и да подсилим позицията на страната си в света. Това са напълно постижими цели“, каза Путин при срещата с новото правителство, излъчена по телевизията. Той отбеляза, че кабинетът е „много балансиран“. „Има достатъчно хора, които са работили в предишното правителство, има също и големи промени.“

В новия кабинет съветникът на Путин по икономическите въпроси Андрей Белоусов е назначен за първи вицепремиер. Постовете си в правителството запазват министърът на външните работи Сергей Лавров, на отбраната Сергей Шойгу, на финансите Антон Силуанов, който обаче вече няма да бъде вицепремиер. В кабинета на Мишустин остават и министърът на енергетиката Александър Новак. на индустрията Денис Мантуров, на вътрешните работи Владимир Колоколцев, на извънредните ситуации Евгений Зиничев и на земеделието Дмитрий Патрушев.

Министър на икономическото развитие на мястото на Максим Орешкин става досегашния губернатор на Пермска област Максим Решетников. Александър Коновалов беше заменен на поста министър на правосъдието от досегашния началник на правителствения персонал Константин Чуйченко.

Промените в руското правителство дойдоха непосредствено след годишната реч на президента Владимир Путин пред депутатите, при която той обяви предложения за конституционни промени. Те бяха внесени в парламента във вторник и предвиждат намаляване на правомощията на бъдещия нов президент и разпределянето на част от властта му в ръцете на други институции.

Предложенията на Путин вече бяха одобрени от комисия в долната камара на парламента. Предстои те да бъдат разгледани в пленарна зала, а обещанието на Путин е те да бъдат подложени на референдум.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG