Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин внесе промените в конституцията, които ще отслабят властта на наследника му


Владимир Путин
Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин внесе предложенията за промяна на конституцията в парламента по-малко от седмица, след като обяви предстоящата реформа при ежегодната си реч за състоянието на нацията.

Предложенията са публикувани на сайта на Държавната дума и предвиждат парламентът да избира премиера на Русия, а мандатите на президента да бъдат ограничени до два, вместо до два последователни, както беше досега.

Освен това част от правомощията на президента ще бъдат прехвърлени на институции като Държавния съвет, който от консултативен орган ще бъде превърнат в институция, който ще задава посоката на вътрешната, външната, икономическата и социалната политика на страната. Промените предвиждат също предимство на вътрешното право на страната над международното право.

Очаква се комисията по правни въпроси на Държавната дума да обсъди пакета от реформи на 21 януари, а в пленарната зала да бъде решено кога всички народни представители ще обсъдят предложенията. Владимир Путин обеща да подложи реформите на референдум. Очакванията са това да стане на 12 април.

Речта на руския държавен глава миналата сряда беше последвана от оставката на правителството, начело с премиера Дмитрий Медведев, който беше заменен на поста от Михаил Мишустин. В понеделник Кремъл обяви, че главният прокурор Юрий Чайка също ще се оттегли от поста. Путин номинира за негов приемник Игор Краснов, зам.-председател на руското бюро за разследвания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG