Връзки за достъпност

Извънредни новини

Данъчен чиновник, играещ хокей, е новият премиер на Русия


Кандидатът за премиер на Русия Михаил Мишустин
Кандидатът за премиер на Русия Михаил Мишустин

Без нито един глас против долната камара на руския парламент - Държавната дума, одобри кандидатурата на Михаил Мишустин за нов премиер на Русия.

53-годишният държавен чиновник, оглавяваващ Федералната данъчна служба беше предложен от президента Владимир Путин за премиер след оставката на Дмитрий Медведев и неговото правителство в сряда.

383-ма депутати са гласували за него, а 41 са били против, съобщи руската агенция ТАСС.

Мишустин, който е по образование компютърен инженер, е начело на данъчната служба в страната от 2010 г. Преди това той се е занимавал с инвестиционен бизнес, а по-рано е бил чиновник в данъчното управление и в правителството. Бил е заместник-министър по данъците и данъчната събираемост, съобщава Радио Свобода.

Пред депутатите новият премиер заяви, че цифровата икономика и запазването на макроикономическата стабилност ще са приоритети на неговото правителство. Мишустин заяви намерение да задържи инфлацията в рамките на 4% годишно и се обяви срещу плановете за одържавяването на различни отрасли от икономиката. Подробна програма на кабинета той обеща да предложи до април.

През 2014 г. съпругата му намира място в класацията на списание "Форбс" сред най-богатите жени на държавни служители с годишен доход от 160 млн. рубли (около 4,56 млн.лв.). Има трима синове.

Според руския вестник „Известия“ Мишустин играе хокей в Нощната хокейна лига и е член на надзорния съвет на хокейния клуб ЦСКА. Както е известно Путин също е запален по този вид спорт.

Правителството на Дмитрий Медведев подаде оставка на 15 януари, няколко часа, след като президентът Путин предложи промени в конституцията, които ще променят политическата система в страната.

Путин инициира преразпределение на пълномощията от изпълнителната власт към парламента и Държавния съвет, който в момента няма никаква реална власт.

Ако конституционните промени бъдат приети руските депутати в долната камара – Думата ще могат да избират правителството. Мандатите на президента ще бъдат ограничени до два, а горната камара на руския парламент – Съветът на федерациите, ще получи правото да отстранява съдии от Конституционния и върховните съдилища, както и да контролира назначаването на ръководителите на силовите ведомства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG