Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цветлин Йовчев: Не може да превръщаме НСО в частна фирма за охрана


Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев

Бившият вътрешен министър в кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев разкритикува законопроекта на Делян Пеевски и негови колеги от ДПС, който предвижда застрашени лица да плащат, за да бъдат охранявани от НСО.

"Такъв подход не е добър за държавна структура, НСО трябва да има ясно дефинирани функции и кръг защитавани лица. Ако имаме лице, което попада в този кръг, това трябва да е за сметка на бюджета", коментира той пред бТВ в сряда. И допълни, че "не може да превръщаме НСО в частна охранителна фирма".

Бившият вътрешен министър попита риторично какво ще стане, ако нивото на заплаха на конкретен човек е високо, а той не може да си плати. Предупреди и че охраната на всеки изисква много голям ресурс на службата - и човешки, и технически, а служителите не могат толкова бързо да бъдат пренасочвани, нито да се набира нов ресурс. Освен това, според него, не може да се предоставя и техника "ей така", защото техниката на НСО отговаря на специфични изисквания, а и службата използва специални технически средства.

Йовчев в момента е доцент в катедра "Национална сигурност" в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Настоящият преподавател става шеф на ДАНС през октомври 2009 година по предложение на първия кабинет "Борисов".

Две години по-късно, след избухването на скандала "Ало, Ваньо", в който премиерът нареждаше спиране на митническа проверка в пивоварна, Йовчев бе единственият, който понесе отговорност с оставката си. Веднага след това Борисов го назначи за свой съветник по въпросите на националната сигурност, а впоследствие стана и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев. Този си пост Йовчев напусна, за да поеме вътрешното министерство в кабинета на Пламен Орешарски. Именно правителство на БСП и ДПС лансира Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG