Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЕМ избра Андон Балтаков за генерален директор на БНР


Андон Балтаков
Андон Балтаков

Андон Балтаков е новият генерален директор на БНР, реши Съветът за електронни медии (СЕМ) в сряда. Изборът бе направен при втори тур на гласуването, тъй като на първия нито един от кандидатите не получи необходимите му поне 3 гласа.

При втория вот Балтаков, който е бивш водещ в БНР и е работил в някои от най-големите световни медии като Си Ен Ен и Асошиейтед прес, бе подкрепен от София Владимирова, Бетина Жотева, Галина Георгиева и Ивелина Димитрова. Жотева е член на съвета от квотата на предходния държавен глава Росен Плевнелиев, Ивелина Димитрова – на настоящия президент Румен Радев, а Галина Георгиева и София Владимирова бяха излъчени от ГЕРБ.

На първия тур Димитрова даде гласа си за бившия шеф на „Радио София“ Митко Димитров, а Владимирова – за временния генерален директор на БНР Антон Митов. На втория тур за Митов отново гласува Розита Еленова, избрана от миналия парламент по предложение на БДЦ на Христо Ковачки.

Балтаков бе най-непознатият от всички кандидати за поста, тъй като голяма част от кариерата му дотук е преминала извън България. Работил е като като старши директор бизнес операции в Си Ен Ен Диджитъл, където отговаря за монетизирането на новинарския уебсайт и съпътстващите програми за мобилни платформи. Преди това 7 г. е част от екипа на Асошиейтед прес в Ню Йорк, където достига мениджърски позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране. В България кариерата му тръгва през 90-те години като водещ в софийското радио "Витоша". По-късно преминава в новинарския екип на БНР.

По време на изслушванията на кандидатите за генерален директор в понеделник и вторник членовете на СЕМ посочиха концепцията на Балтаков като най-впечатляваща, въпреки че не му бяха спестени и коментари, че ще му бъде извънредно трудно при нейната реализация.

Сред основните проблеми на БНР, които Балтаков посочи при изслушването, е недостатъчното въвличане на младата аудитория. По думите му бъдещето на обществената медия е в дигиталното пространство. Той наблегна и на необходимостта от работа в посока на музикалната програма в ефира на БНР.

До избора се стигна след като СЕМ отстрани бившия генерален директор на радиото Светослав Костов, Той беше назначен за генерален директор през юни 2019 г., но беше отстранен заради редица скандали, които разтърсиха радиото. Първоначално Костов се опита да отстрани Силвия Великова като репортер в съдебния ресор и водещ на предаването "Преди всички". Впоследствие се стигна до безпрецедентното спиране за няколко часа на сигнала на "Хоризонт", което бе и формалният повод за уволнението на бившия генерален директор. Той обжалва отстраняването си.

До процедурата за негов наследник СЕМ допусна шестима кандидати: Антон Митов, Александър Велев, Митко Димитров, Андон Балтаков, Жени Гаджалова и Даниела Манолова. Изборът в сряда бе сведен между Митов и Балтаков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG