Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екатерини Сакеларопулу стана първата жена президент на Гърция


Екатерини Сакеларопулу
Екатерини Сакеларопулу

За първи път в историята на Гърция жена стана президент. Това се случи след като местният парламент избра юристката Екатерини Сакеларопулу.

Номинацията ѝ бе издигната от министър-председателя Кириакос Мицотакис. За Сакеларопулу гласуваха три партии - "Нова демокрация", СИРИЗА и Движението за промяна. Така новият държавен глава получи гласовете на 261 депутати при необходим праг от 200 гласа.

Досега Сакеларопулу бе председател на Върховния касационен съд, юрист с особен авторитет и без изявени политически пристрастия и ангажименти.

Всички депутати от управляващата консервативна партия "Нова демокрация" подкрепиха избора на новия държавен глава. Водещата опозиционна партия СИРИЗА също прие кандидатурата на първата жена президент на Гърция. Депутатите социалисти показаха с вота си, че виждат в Сакеларопулу "обединителна фигура за гръцката нация", съобщава БНР.

Другите опозиционни партии се въздържаха от гласуване, като впечатление прави позицията на националистите от партията "Гръцко решение". Според тях е недопустимо "гръцки президент да не може да посети Света гора".

Новият държавен глава на Гърция Екатерини Сакеларопулу ще положи клетва през март, когато изтича мандата на настоящия президент Прокопис Павлопулос.

Сакеларопулу е завършила юридическия факултет в Атина и специализира конституционно и административно право в Сорбоната в Париж. Била е председател на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи.

Преди година тя бе избрана за председател на Върховния касационен съд. Тогава тя отново бе първата жена в историята на страната, заемала поста. Тя е един от малкото експерти по екологично право в страната и произнесе няколко знакови решения, свързани с екологичната среда в Гърция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG