Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заради вируса в Китай властите спряха обществения транспорт на 11 млн. души


Медицински персонал пред една от болниците в града, който се превърна в огнище на разпространение на вируса, Ухан

В опита си да спрат бързото разпространение на новия, мистериозен вирус (тук може да прочетете повече за заболяването) китайските власти решиха да спрат публичния транспорт в Ухан, съобщават световните агенции. Това е градът, от който започна разпространението на заболяването, чието население е 11 млн. души.

По данни на Ройтерс жителите на Ухан са били посъветвани да напускат града само при крайна необходимост, въпреки предстоящите масови пътувания заради китайската нова година.

До второ нареждане е спряна работата на железопътните гари и летището. Местен жител съобщава за Ройтерс, че магистралите също се охраняват от властите, а видеа в социалните мрежи показаха дълги колони от автомобили пред бензиностанциите.

Към момента властите са потвърдили за 571 случая със заразени с новия вирус, а починалите в следствие на заразяване са 17. По-рано от Националната здравна служба на Китай съобщиха и за подозрения за още 400 случая на заразени.

Извън територията на Китай беше съобщено, че са регистрирани четирима заразени в Тайланд и по един заразен в Япония, Южна Корея, Тайван и САЩ.

В същото време Световната здравна организация (СЗО) реши, че засега няма да обявява международно извънредно положение. Експертите от организацията отчетоха, че към момента няма причина за взимането на подобно решение, но смятат за необходимо дискусиите по въпроса да продължат да се обсъждат в централата в Женева.

Както вече стана ясно, вирусът, за който все още има много неизвестни, е от типа коронавируси. Това е заболяване, което досега не беше срещано у хората и на което бе дадено наименованието 2019-nCoV.

Сред проявленията на коронавирусите е обикновената настинка, но също и тежкият остър респираторен синдром (ТОРС), с който през 2002 и 2003 г. се заразиха 8098 души, а 774 от тях починаха. Тогава вирусът също се разпространи в Китай.

Лекари посочват, че характерни симптоми за коронавируса са хрема, кашлица, болки в гърлото и стягане в гърдите. Възможни са също главоболие и треска, която може да продължи няколко дни.
Рискови групи са лица с отслабена имунна система, деца и възрастни хора. При тях се наблюдават симптоми, подобни на тези при пневмония и бронхит.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG