Връзки за достъпност

Извънредни новини

След проекта за хазарта: ръководството на "Левски" очаква и дело за милиони от строителна фирма


Директорът на "Националната лотария" Димитър Ганев, Васил Божков и Георги Попов по време на пресконференцията на стадион "Георги Аспарухов"

Строителят на един от секторите на стадиона на ПФК "Левски" "Главболгарстрой" ще заведе дело за неизплатени около 3 млн. лева дългове срещу клуба. Това стана ясно по време на среща между ръководството на отбора и феновете, която се проведе в сряда вечерта.

„Днес получих обаждане от техния изпълнителен директор, който каза, че ги предизвикваме да ни съдят, за да им платим парите. Така че те също ще заведат дело“, каза формалният собственик на "Левски" Георги Попов.

По време на срещата с феновете реалният собственик Васил Божков потвърди, че ако внесеният законопроект за хазарта бъде приет от Народното събрание, той няма да има възможност да финансира футболния клуб.

В интервю за „Свободна Европа“ Васил Божков обвини държавата в нарушаване на конституцията и каза, че компаниите му за залагания са изрядни платци към държавата и спазват всички законодателства.

Няколко часа по-късно от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) заявиха, че след проверка е било установено, че около 210 милиона лева не са постъпили в хазната, защото Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е таксувала по различен начин "Българския спортен тотализатор" и частните оператори. Ръководителят на агенцията Георги Начев уточни, че все още не е ясно на какво се дължи разликата и не даде коментар по въпроса дали действията на частните фирми са били законни или не.

„Днес АДФИ излезе с изявление, че частните лотарии не са спазили закона. Много от вас го интерпретират, че ако бил такъв, ако бил онакъв трябва да платим 210 млн. повече. Законът е такъв, какъвто е, и ние сме платили всичко по закон. Много бързо интерпретирахте “те трябва да платят, укрили, неукрили”. Изявлението на агенцията беше ясно и точно“, каза Божков по време на публичната среща на стадион „Георги Аспарухов“.

От ръководството представиха пред феновете и медиите данни за финансовото състояние на клуба.

Друг от собствениците на „Националната лотария“ и футболния клуб Димитър Ганев обяви, че срещу "Левски" от август се води и друго дело за около 3 млн. лева от „Виваком“. В последните дни в няколко спортни медии се появи коментар от управлението на мобилния оператор, че към „Левски“ не са били предявявани никакви финансови претенции.

От ръководството все пак уточниха, че моментното състояние на клуба е стабилно, както и че продължават да се погасяват задължения, останали от предишни управления.

В петък представители на феновете на „Левски“ ще се срещнат с премиера Бойко Борисов и министъра на спорта Красен Кралев, за да обсъдят събитията около клуба и неговото финансиране.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG