Връзки за достъпност

Извънредни новини

Напукана земя до хоризонта. На гости на безводния Перник


Пресъхналият язовир "Студена"
Пресъхналият язовир "Студена"

Стъпите ли на най-южната точка на язовир "Студена", ще ви трябват 30 минути ходене, докато видите вода в далечината. Дотогава всичко наоколо е само напукана земя до хоризонта. (вижте видео след текста)

На дъното на язовира се виждат празни бутилки и кенчета, срещат се автомобилни гуми. Река Струма, която пълни язовира, прилича на поток. Може да се прескочи.

Ниското ниво на „Студена“ остави без вода над 100 000 души в Перник, Батановци и девет села. Към момента са почти без вода – в сила е воден режим, според който хората имат вода всеки ден от 15 до 22 часа. Скоро обаче хората може да останат съвсем без вода, защото нивото на язовира продължава да спада.

Освен на ниския приток, това се дължи и на огромните загуби по тръбите между излизането на водата от язовира и влизането ѝ в домовете на хората. ВиК оценяват тези загуби на над 75%. Тоест три четвърти от водата, която се черпи от язовира, не стига до жителите на Перник.

В сряда между оскъдната вода и жителите на миньорския град застана поредното препятствие - авария на водопровода от пречиствателната станция, която остави почти целия Перник, Батановци и седем села без вода. Когато отидохме там, работната площадка приличаше на бездънна кафява яма. Работниците изгребваха калната вода с багер и след секунди изкопът се пълнеше отново.

В "Студена" е останала вода само в северната част, до язовирната стена
В "Студена" е останала вода само в северната част, до язовирната стена

Дори без да има аварии обаче водният режим невинаги се спазва. Хората, които живеят във високите части на Перник или на последните етажи на жилищните блокове, си пожелават да имат режим. Защото сега често до тях вода въобще не стига или стига с много ниско налягане.

От началото на водния режим на 18 ноември 2019 г. няколко пъти бяха обявени промени в графика. В началото перничани имаха вода сутрин и вечер по пет часа. Месец по-късно хората вече имат вода по осем часа на ден – между 14 и 22 часа. Сега часовете вече са седем – между 15 и 22.

В центъра на Перник срещаме Даяна, която е извела на разходка детето си на няколко месеца. Тя разказва, че в началото водата е идвала по режим. Сега обаче ситуацията е различна.

„Аз живея близо до центъра, така да го кажем, в началото водата идваше по режим и си спираше по режим. Впоследствие започна да идва малко по-късно, по необявена информация. Вече с час закъснение идва водата.“

Живеем във високи части и нямаме вода по принцип. Не е нищо различно от режим.
Влада, жителка на Мещица

Жителите на града разказват също, че има райони, в които вода има по цял ден. „Има части на Перник, в които постоянно има вода, лично съм ставала свидетел на това, което не е много добре, защото трябва да се пести водата в язовира и с малкото наличен обем да се изкара колкото може повече време“, казва Даяна. Засега се знае, че вода е имало непрекъснато в луксозното селище „Делта хил“. Протест на жителите на пернишки квартал накара властите да влязат в обяснителен режим. Като причина се посочва, че селището е с отделен воден цикъл и не се захранва от „Студена“.

В други населени места в района пък проблеми с водата има още от преди обявяването на водния режим. Влада е от село Мещица, където също има воден режим, но я срещаме в Перник. Първо не иска да говори с нас, подобно на много други хора, които попитахме как се справят с режима.

„Какво искате да ви кажа“, пита тя накрая. И продължава, без да дочака отговор: „Живеем във високи части и нямаме вода по принцип. Не е нищо различно от режим. Омръзнали сме на ВиК – все ходим и питаме.“ Питаме я как се справя без вода. „Имаме си собствен водоизточник, който също не осигурява много вода. Това е. Кладенец.“

Използваме водата само за къпане за мен и мъжа ми. Детето не го къпем с тази вода, не я пием, не готвим с нея.
Даяна, жител на Перник

Освен неспазването на обявения воден режим, перничани се сблъскват и с друг проблем - когато все пак от чешмите тече вода, тя често е мътна. На протести хората носят пластмасови бутилки с вода от чешмата и показват, че е кафява.

Даяна разказва, че не си позволява да къпе детето си с вода от чешмата. „Използваме я само за битови нужди, тоест само за къпане за мен и мъжа ми. Детето не го къпем с тази вода, не я пием, не готвим с нея.“ Затова семейството купува винаги минерална вода. Младата жена си припомня, че от медиите разбрала за заразяване на водата в квартал „Проучване“ с бактерията ешерихия коли.

Жителите на Перник забелязват също, че водата става по-мътна с времето. Това се дължи на доближаването до мъртвия обем на язовир „Студена“, в който се утаяват всякакви органични и неорганични вещества. За „Студена“ той е 2,4 млн. куб. м вода. Използването на вода от мъртвия обем на един водоем е необичайна практика, и е предпоставка за трудности при пречистването на наносите и тинята във водата.

По думите на кмета на Перник Станислав Владимиров тази граница ще бъде достигната след между седмица и десет дни. Министрите обаче вече говорят за черпене на вода от мъртвия обем. За целта бяха отпуснати пари за ремонт на пречиствателната станция на язовира, след който тя да може да се справя с по-мръсната вода. Ремонтите обаче още не са започнали.

Водата в Студена се вижда в дъното на снимката
Водата в Студена се вижда в дъното на снимката

Дори ако се използва водата, която не би трябвало да се използва от язовира и той остане съвсем празен, тя няма да стигне за още повече от месец. Това пак се разбра от думите на министър, а предлаганото решение е след това водата за Перник да идва от язовир „Бели Искър“ през тръбите на София. За целта обаче трябва да бъде построен водопровод, който да свърже ВиК мрежите на двата града. Обещанието беше, че строителството ще започне в началото на седмицата. Планът обаче още дори не е получил одобрение от Столичния общински съвет, който трябва да реши как да се използват тръбите на София.

Обмисляли сме вариант за търсене на подпочвени води, защото живеем в къща. Иначе не виждам начин за справяне.
Даяна, жител на Перник

Дори този план да получи одобрение и строителството да започне скоро, прогнозата на правителството е, че държавната фирма „Монтажи“ ще го завърши след 45 дни. Аритметиката сочи, че за перничани остават около две седмици, през които може да нямат никаква вода.

Как ще се справят хората в такава ситуация? Няколко жители на Перник, с които говорихме, споменават като вариант временно или дори постоянно преместване от града.

Даяна има и друга надежда. „Обмисляли сме вариант за търсене на подпочвени води, защото живеем в къща. И ако имаме късмета да има при нас, това е варианта“, обяснява тя. И допълва: „Защото иначе не виждам начин за справяне. Трябва да се купува за абсолютно всичко вода. А това освен неудобно, е и финансово натоварващо.“

Тя си задава също въпроса как биха могли да се справят в такава ситуация възрастни и трудноподвижни хора. Те често нямат нито физическа, нито финансова възможност да купуват и пренасят минерална вода. А няма и къде да се преместят.

Изчезващата вода в язовир "Студена"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG