Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов за Божков: Никой на никого не взима фирмата


Според Бойко Борисов в случая с предприетите законодателни промени, свързани с лотарийните игри, не може да се говори за национализация на частен бизнес
Според Бойко Борисов в случая с предприетите законодателни промени, свързани с лотарийните игри, не може да се говори за национализация на частен бизнес

„Никой на никого не взима фирмата. Тази дейност е лицензионна. И ако някой не си е платил таксите, ще му се отнеме лиценза. Фирмата си е негова. Къде е одържавяването, къде е национализацията? Какви са тези думи?“ Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод думите на собственика на „Националната лотария“ Васил Божков в интервю за „Свободна Европа“, че държавата ще се опита да отнеме бизнеса му.

Според премиера в публичното пространство се създава много грешно впечатление за ситуацията. Той уточни, че е получил доклада от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), според който 210 млн. лева не са постъпили в хазната, защото Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е таксувала по различен начин "Българския спортен тотализатор" и частните оператори, както и че тепърва фактите по него ще бъдат разследвани от прокуратурата.

„Ако този доклад е верен, ще имат проблем много хора. Ако не е верен, няма да има от какво да се безпокоят. Ние сме изпълнили нашето задължение да се изпрати, провери и констатира.“, каза Борисов, допълвайки, че случаят няма общо с футболния клуб „Левски“ и че двете теми не бива да се смесват.

„Не виждам къде в доклада е намесен "Левски". Той касае неплащането на данъци и такси за стотици милиони, ако е верен”, каза Борисов и допълни, че е „болен левскар“.

Премиерът все пак ще се срещне с феновете на футболния клуб в петък, за да им разясни ситуацията.

Борисов коментира и предложението за промяна в законодателството, свързано с лотарийните игри, което беше внесено от депутати на „Обединени патриоти“, начело с Валери Симеонов и подкрепено от ГЕРБ. Той заяви, че е инструктирал финансовия министър Владислав Горанов и председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, ако се стигне до гласуване на мнозинството, изрично да бъде вписано, че лотарийните дейности ще могат да бъдат извършвани само от държавата.

„Ние можем да подкрепим и изрично трябва да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, не може да се аутсорсва, не може да се преотдава. Може и трябва да бъде в забранителния списък, ако го няма. Да е абсолютно сигурно, че освен държавата, никой друг не може да се занимава с тази дейност. Защото това е второто внушение, което се опитват да направят - едва ли не друг играч или други играчи трябва да се вкарат в този бизнес“, каза още Борисов.

В четвъртък Министерството на финансите публикува на интернет страницата си проект за закон, предвиждащ държавната комисия по хазарта да се преобразува в държавна агенция и вместо колективно ръководство, да има еднолично. Агенцията ще бъде подчинена на финансовия министър. Самият Владислав Горанов е инициатор на проектозакона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG