Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон одобри условията за раздялата, ред е на Европа


Камарата на лордовете обсъжда споразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС
Камарата на лордовете обсъжда споразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС

Камарата на лордовете на британския парламент одобри споразумението за раздялата между ЕС и Обединеното кралство в сряда вечер. Сега остава само законопроектът да бъде формално подписан от кралицата, за да завърши ратификационният процес от британска страна.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Обединеното кралство вече е „прекрачило финалната линия на Брекзит“ и че страната може да се "движи напред като едно" и да остави "годините на озлобление и на разделение зад гърба си".

Предстои споразумението да бъде ратифицирано и от Европейския парламент преди да може да влезе в сила. Евродепутатите са насрочили заседание по темата за 29 януари в Брюксел.

Споразумението урежда правата на европейските и британските граждани, които живеят съответно във Великобритания и в ЕС, финансовите ангажименти на Великобритания към европейския бюджет, търговските и институционалните отношения след напускането и уреждане на въпроса за границата на остров Ирландия.

С него се въвежда преходен период до края на 2020 г., през който европейското право ще продължи да действа на територията на Обединеното кралство, за да се намалят сътресенията за бизнеса и гражданите. През това време Брюксел и Лондон ще преговарят за уточняване на бъдещите си отношения въз основа на декларация за бъдещите отношения, която съпровожда споразумението за раздялата.

Вотът в горната камара на парламента идва след одобрението от Камарата на общините на 10 януари.

Обединеното кралство официално ще напусне ЕС в полунощ Централно европейско време (1 ч след полунощ българско) на 31 януари - повече от три години и половина след като страната гласува за излизане на референдум през юни 2016 г. Излизането, което първоначално трябваше да се случи на 29 март 2019 г., беше отлагано два пъти по искане на Великобритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG