Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първи случаи на новия вирус от Китай бяха регистрирани в Европа


Пътници на жп гара в Хонконг са поставили на лицата си маски в опит да се предпазят от заразяване с новия коронавирус
Пътници на жп гара в Хонконг са поставили на лицата си маски в опит да се предпазят от заразяване с новия коронавирус

Първи три случая на заразени с новия коронавирус, започнал разпространението си от Китай, бяха регистрирани във Франция, съобщи Франс прес. Това са и първите регистрирани случаи на заболяването на територията на Европа.

Министърът на здравеопазването на Франция Анес Бюзен обяви, че първите случаи на заразяване са били регистрирани при пациенти, настанени за лечение в болници в Бордо и Париж. Лечебните заведения са поставени под карантина, за да бъде ограничено евентуалното разпространение на заразяването. И тримата пациенти са били в Китай.

Междувременно китайските власти съобщиха, че още 15 души са починали от новия коронавирус. Така общият брой на починалите вследствие на заразяване e вече 41 души.

По данни на държавната China Global Television Network, цитирана от Ройтерс, една от жертвите е медицинско лице на 62 години, което е лекувало пациенти в Ухан.

В Китай започва и голяма операции по поставяне под карантина на 18 града в провинция Хубей, за да се попречи на разпространението на заразата. По данни на Асошиейтед прес това означава, че около 56 млн. души ще бъдат изолирани от останалия свят. Властите въвеждат и национални мерки за откриването на вируса във влакове, автобуси и самолети. На място ще бъдат разкрити точки за преглед на пациенти, а тези със симптоми на пневмония ще бъдат откарвани незабавно към медицински центрове.

По официални данни от Националната комисия по здравеопазването в азиатската страна към момента заразените с вируса са 1287 души.

Разпространението на новия вид коронавирус започна от китайския град Ухан в края на декември. Освен в Китай и Франция случаи на заразени бяха регистрирани още в САЩ, Австралия, Тайланд, Южна Корея и Япония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG