Връзки за достъпност

Извънредни новини

Афганистан съобщи за паднал самолет с 83 души на борда, авиокомпанията отрича


Архивна снимка на самолет на Афганистанските линии "Ариана"
Архивна снимка на самолет на Афганистанските линии "Ариана"

Афганистанските власти съобщиха за катастрофа с пътнически самолет на националната авиокомпания в понеделник като се позовават на три източника от региона на катастрофата. Машината с 83 пътници на борда е паднала в централната провинция Газни, контролирана от талибаните, заради технически проблем, съобщиха властите, посочвайки, че машината принадлежи на Ariana Afghan Airlines.

Изпълнителният директор на Ariana Airlines Мирвас Мирзаквал обаче отрече да са изгубили самолет. Двата дневни полета на авиокомпанията се приземили успешно в крайните си дестинации, съобщи той в Туитър.

“Катастофа има, но тя не е със самолет на Ariana, тъй като двата полета, оперирани от нея от Херат за Кабул и от Херат за Делхи, са в безопасност“, заяви Мирзаквал пред Ройтерс.

Приложението Flightradar24, чрез коeто се следят транспондерите на самолетите от гражданската авиация, също обяви, че не може да потвърди произшествие с Ariana. Подадената информация за транспондера на изгубената машина е грешна, тъй като съчетава кодове на американски и на афганистански самолети, съобщи Flightradar24.

По-рано високопоставен представител на канцеларията на президента Ашраф Гани съобщи, че самолет е претърпял катастрофа, като властите все още проучват подробностите. Преди Мирзаквал да отрече участието в инцидента на Ariana, от офиса на губернатора на провинция Газни беше съобщено, че „Боинг, принадлежащ на Ariana Afghan Airlines, е катастрофирал край Садо Кел в район Де Як около 1,10 часа следобед местно време (около 10,40 ч българско време). Мястото на катастрофата е извън обхвата на наблюдение на Flightradar24.

По-късно талибаните, които контролират мястото, където се предполага, че е паднал самолета, заявиха, че са свалили американски военен самолет. Говорител на централното командаване на американската армия отказа да коментира заявленията на талибаните. Тя потвърди, че военните продължават да разследват съобщенията за катастрофата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG