Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша купува 32 изтребителя F-35 за 4,6 милиарда долара


Полша ще подпише в петък договор с американската компания „Локхийд Мартин“ за доставката на 32 модерни изтребители F-35. Договорът е на стойност 4.6 млрд. долара, съобщи министърът на отбраната Мариуш Блашчак в понеделник.

Той съобщи, че договорът, който предвижда и трансфер на технологии, ще бъде подписан в Демблин, Източна Полша, в петък следобед.

F-35 е изтребител от пето поколение и Полша ще може да получи машините до 2024 г.

Министерството на отбраната заяви в края на миналата година, че договорът ще бъде финализиран преди края на януари 2020 г.

Преди това самолетът ще остане в САЩ две години, където ще се използва за обучение на пилоти и наземни служители, след което ще влязат в експлоатация в Полша.

Според компанията производител, „Локхийд Мартин“, F-35 е най-доброто решение за замяна на съществуващите полски самолети МиГ-29 и Су-22 в полските ВВС и ще отговори на нуждите на военната авиация в бъдеще.

Договорът предвижда и доставка на въоръжение от 5-то поколение, както и споразумение за изграждане на верига на доставки и трансфер на технологии в Полша.

Освен с руски машини полските ВВС разполагат и с американски изтребители F-16, което ще улесни трансфера към новите машини.

През август 2019 г. България плати 1,256 милиарда долара за закупуването на осем нови изтребителя F-16 Block 70. Очаква се самолетите да са готови през 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Какво се промени за ЛГБТ общността между два прайда
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00
XS
SM
MD
LG