Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията използва лютив спрей срещу протестиращи в София


Полицията отблъсква протестиращите, които щурмуват входа на регионалното министерство в София
Полицията отблъсква протестиращите, които щурмуват входа на регионалното министерство в София

Полицията използва лютив спрей, за да разпръсне демонстранти, изискващи оставката на регионалния министър Петя Аврамова в понеделник. Пострадали са 30-40 души, съобщи БНР.

Най-тежко пострадалите са извозени с линейки до болница "Царица Йоана" с оплаквания от временна слепота и повръщане. Един полицай, контузен в главата, е откаран в "Пирогов". На място е оказана помощ на около 30 души, съобщават очевидци.

Демонстрантите са били организирани по инициатива на партия "Възраждане". Газът е използван при опита им да влязат Министерството на регионалното развитие и благоустройството, при което е счупена вратата на сградата. Двама служители са пострадали от хвърляни предмети.

Най-тежко пострадалите са извозени с линейки до болница "Царица Йоана" с оплаквания от временна слепота и повръщане. Пострадал е и един полицай, който е ударен при сблъсъците.

След инцидента протестиращите се преместиха пред Министерския съвет. Те настояха за оставка на цялото правителство. Движението е блокирано от полицията, която охранява около 300 демонстранти.

Много от хората тук са дошли от провинцията специално заради протеста пред регионалното министерство.

Междувременно прокуратурата съобщи, че е повдигнала обвинение на бившия шеф на ВиК Перник Иван Витанов за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. В длъжностно престъпление е обвинена и бившата временна кметица на Перник Севделина Ковачева, която не е изпълнила задълженията си на градоначалник, когато е била информирана за намаляването на водите в язовир "Студена". Двамата са задържани за 72 часа.

Очаква се във вторник Столичният общински съвет да гласува по предложението на правителството за отклоняване на вода от София към Перник, за да може да се поддържа сегашният воден режим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG