Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мъж, издирван за убийство на украинска правозащитничка, е задържан в Бургас


Стотици украинци се стекоха на централния площад в Киев през ноември 2019 г. да почетат Екатерина Гандзюк, година след кончината ѝ
Стотици украинци се стекоха на централния площад в Киев през ноември 2019 г. да почетат Екатерина Гандзюк, година след кончината ѝ

В Бургас е задържан мъж, издирван с червена бюлетина на Интерпол за смъртта на украинската правозащитничка Екатерина Гандзюк през 2018 г.

Мъжът е задържан на територията на Бургас, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя не огласи името на задържания, но още миналата седмица главният прокурор на Украйна съобщи, че става дума за Алексей Москаленко (Левин).

Той е заподозрян, че е залял с киселина Гандзюк на 31 юли 2018 г. 33-годишната жена умира от раните си през ноември същата година. Украинският гражданин е задържан за 72 часа, като окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев съобщи, че е получил указание за продължаване на мярката и издаване на забрана за напускането на България.

Според директора на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски Москаленко е бил в България и от 2018 г., като е влязъл през ГКПП „Дуранкулак“.

„Няма нито един адрес на територията на страната, където да е пребивавал законно. Има умения да работи с хладно и огнестрелно оръжие. При задържането му е използвана само физическа сила, като използването на оръжие не се е наложило“, обясни Терзийски.

Москаленко не е работил, тъй като още преди идването си в България, е разполагал със средства.

Екатерина Гандзюк е известна правозащитничка и общинска съветничка в родния си Херсон. Тя работи като съветничка на кмета на Херсон, когато е залята с киселина. Според съмишленици на Гандзюк нападението срещу нея я свързано с критиките ѝ срещу корупцията сред украинските политици и службите за сигурност. След анексията на Русия в Крим тя работи с хора, които са принудени да напуснат домовете си в Крим и Севастопол.

На 31 юли на път за работа неизвестен напада Гандзюк и залива лицето, главата, гърба и едната й ръка. Първоначално делото е образувано за хулиганство, но впоследствие е преквалифицирано няколко пъти - като „умишлено нанасяне на тежки телесни повреди с цел сплашване“, като „опит за убийство“ и последно като „умишлено убийство“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG