Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как да се пазим от новия коронавирус и готова ли е България да се справи със зараза


Стотици хиляди хора в Китай носят маски, за да се предпазят от зараза. Експертите казват, че с тях трябва да се внимава
Стотици хиляди хора в Китай носят маски, за да се предпазят от зараза. Експертите казват, че с тях трябва да се внимава

Над 4500 са потвърдените случаи на заразени с мутирал щам на коронавирус към 28 януари. От тях най-много са в Китай - около 4400. Потвърдено е за 47 случая в 16 други държави. От тях мнозинството пациенти са пътували в Ухан. Потвърдени са 106 смъртни случая в Китай. Китайските власти потвърждават и за около 60 пациенти, които са се излекували напълно от вируса, който причинява най-често респираторни симптоми.

Най-близките до България страни, в които са потвърдени случаи на заразени с коронавируса, са Франция и Германия. Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията определи риска от мутиралия вирус за Европа като умерен. Очаква се заразата да се разпространи през следващите седмици.

Засега у нас регистрирани съмнителни случаи няма. Все още в България няма и тест, с който да се установи заразяване с коронавируса. Механизмът на предаването му не е категорично установен. Засега се знае само, че е възможно да се предава от човек на човек. Дали това може да става чрез телесни течности, по въздушно-капков или друг път обаче не е ясно. Не е изолирано огнището, въпреки че се предполага, че става дума за уличен пазар в китайския град Ухан. Не е установен и животинският вид, от който тръгва разпространението на мутиралия коронавирус.

Всички тези неизвестни правят особено важно да имаме предвид някои основни предпазни мерки, които могат да са полезни и при всяка друга епидемия.

Мийте си ръцете и не яжте непроверена храна

Препоръките на СЗО не се различават много от препоръките за поведение при други респираторни заболявания. Препоръчва се хората да мият ръцете си със сапун преди готвене и хранене, след използване на тоалетна, след кихане, кашляне, след контакт с болен човек и след контакт с животни. Ако миенето на ръцете не е вариант, важно е мокрите кърпички, които използваме, да са специално предназначени за целта – да съдържат спирт или друг дезинфектант. Докосването на лицето с мръсни ръце води до голям риск от заразяване.

СЗО препоръчва също да се избягва контакт с болни хора и с диви или домашни животни. Ако човек се грижи за болен близък, важно е да взема предпазни мерки. На първо място болният, а не здравият човек трябва да бъде с маска. Използваните маски и салфетки трябва да се изхвърлят в добре затворени контейнери.

Трети важен елемент е повишеното внимание при работа с месо. Трябва да мием ръцете си след като сме били в контакт със сурово месо и да използваме различни прибори за сурови продукти и готова храна. Месото трябва да се готви добре и в райони, в които вирусът е активен, може да се консумира безопасно след добра термична обработка. Не се препоръчва посещение на пазари за сурови храни, особено за месо и животински продукти.

Подобни препоръки дава колумнистката на „Форийн полиси“ по въпроси, свързани със здравеопазването, Лори Гарет. По време на епидемията от Тежък остър респираторен синдром (ТОРС) в Азия през 2002 г., също предизвикана от щам на коронавирус, тя пътува в Китай и взима стотици интервюта от пациенти, лекари и медицински сестри, но не се заразява с вируса. Причината, по думите ѝ, е, че взема предпазни мерки, които не са сложни за изпълнение и са ефективни при епидемии.

Освен избягване на болни хора и публични места и често миене на ръцете, Гарет препоръчва в никакъв случай да не се ходи на пазари за животни и да не се яде месо от такива пазари. Тя също така съветва когато хората са навън да носят ръкавици, с които да остават в градския транспорт и на други публични места. Тези ръкавици трябва да се сменят всеки ден, изтъква тя, иначе стават по-скоро вредни, отколкото предпазващи.

Журналистката препоръчва и няколко прости правила, които да се спазват в домакинството, за да се намали риска от разпространение на болести. Кърпите за ръце и лице трябва да се сменят редовно, поне два пъти в седмицата, и всеки член на семейството да има свои собствени. Трябва да се внимава и с парапетите и дръжките на вратите. Докосването на такива извън дома трябва да е последвано от измиване на ръцете, а тези вкъщи е хубаво да бъдат дезинфекцирани. Ако времето го позволява, хубаво е помещенията да се проветряват редовно. Внимание изискват и приборите и за хранене. Всеки трябва да се храни със собствени прибори, които да не влизат в контакт с храната на другите. Тоест, хубаво е да имате прибори, с които храната да се слага по чиниите, с които да не се храни никой.

Всички носят маски. А има ли смисъл

На стотици снимки от Китай по улиците се виждат хора с обикновени хирургични маски. В някои китайски градове носенето им на публични места е задължително. Ефективността от тях за предпазване от заразяване обаче е спорна. У нас също се препоръчва носенето на такава за предпазване от заразяване с респираторни заболявания. Сред препоръките на СЗО обаче не попада носенето на маска.

Според експерти, цитирани от „Ню Йорк таймс“ това е така, защото те са последната бариера срещу попадането на болестотворни микроорганизми около устата, носа и очите. „Честото миене на ръцете и избягването на болни хора е много по-важно от носенето на маска“, казва пред американското издание д-р Джули Вайшампаян, ръководител на американската комисия по инфекциозни болести.

Д-р Амеш Адаля от Института „Джон Хопкинс“ изтъква, че те са много важни при медицински работници, които трябва да влязат в контакт с болни. Често обаче обикновените хора не ги използват правилно и освен че това обезсмисля носенето им, може да ги направи дори опасни. „Много хора ще си сложат ръката под маската, за да си почешат носа и така под маската ще попаднат вируси и бактерии. Или ще си свалят маската, за да говорят по телефона“, обяснява лекарят. Маските трябва да се сменят често. В противен случай те стават подходяща среда за развитие на бактерии и вируси.

„Рядко нося маска при епидемия, а съм била в над 30 такива ситуации. Вместо това стоя далеч от тълпи, и спазвам дистанция с хората - около метър е добър стандарт. Ако някой киха или кашля, го моля да си сложи маска, за да не разпространява заразени телесни течности. Ако откаже, спазвам дистанция от един метър или си тръгвам. Не се здрависвам и не прегръщам хората - любезно се извинявам и казвам, че е най-добре и за двамата да не сме в близък контакт по време на епидемия“, пише Гарет.

Подготвена ли е България

Доколкото изобщо някоя държава може да е подготвена за заплаха от разпространение на нов вирус, в България има готовност за реакция, стана ясно на пресконференция в министерството на здравеопазването в понеделник. Българските власти са поръчали реактивите, които могат да докажат наличието на новия коронавирус при болен човек, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че изследването за новия коронавирус ще се прави само при пациенти, насочени от лекуващия лекар или от интензивните отделения в страната.

Към момента обаче няма как да се докаже у нас дали човек е заразен с вируса. При съмнения заболелите ще се тестват за познати щамове вируси и ако тестовете са отрицателни, болните ще бъдат изолирани.

Директорът на болницата за лечение на инфекциозни и паразитни болести проф. Татяна Червенякова съобщи, че лечебното заведение има готовност да приема пациенти със съмнения за зараза. Такава готовност имат и всички други болници с инфекциозни отделения. Създадена е оперативна група в Министерството на здравеопазването, в която влизат вирусолози и други медицински специалисти, представители "Гранична полиция", Министерството на външните работи и ДАНС.

Съобщено беше също, че ще се прави скрийнинг на пристигащите пътници на летищата в София и във Варна. Вниманието ще бъде насочено основно към полетите от Москва, Истанбул и Лондон, където най-често се прекачват хората, които пътуват от Китай към България. Между страната ни и азиатската държава няма директни полети. Беше уточнено, че ключова мярка при подобна ситуация е готовността на здравните власти да се идентифицират и изолират евентуални случаи на заболяването.

XS
SM
MD
LG