Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще влезе в чакалнята на еврото със сегашния валутен курс, увери Владислав Горанов


Управителят на БНБ Димитър Радев (дясно) и министърът на финансите Владислав Горанов.
Управителят на БНБ Димитър Радев (дясно) и министърът на финансите Владислав Горанов.

Няма да има промяна на сега действащия валутен курс на лева към еврото нито при влизането на България във валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната), нито при приемане на еврото. Това стана ясно от изказванията на финансовия министър Владислав Горанов и на управителя на БНБ Димитър Радев по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирано от в. „Капитал“.

„Или влизаме със сега съществуващия курс, или изобщо няма да влизаме“, увери Горанов.

Финансовият министър каза също, че страната ни е на финалната права в преговорите за присъединяване към валутно-курсовия механизъм и това може да стане още през април тази година.

Въпросът има ли възможност курсът на лева към еврото да бъде променен се появи в края на миналата седмица. Повод бяха внесени промени в Закона за БНБ, свързани с процедурата по влизане в т.нар. чакалня на еврозоната през преходните и заключителни разпоредби на друг нормативен акт, без целта им да бъде обяснена публично. Публикации в медии предизвикаха институциите да влязат в обяснителен режим.

БНБ публикува съобщение на сайта си, в което се казва, че целта на законопроекта е да се постигне съответствие между националната и европейската правна рамка. „Законопроектът не поставя под въпрос действащия режим на фиксиран валутен курс. Както многократно е подчертавано от правителството и БНБ, този режим ще бъде запазен до присъединяване на страната към еврозоната и приемането на еврото“, пише в съобщението.

Такова становище изрази по време на форума управителя на БНБ. Радев подчерта, че тези законодателни промени са чисто технически, съгласувани са с ЕЦБ и са предложени от управляваната от него институция.

„Спекулира се, че има възможност да се поиска промяна във валутния курс. Дори да има подобно искане, то няма как да се реализира, защото решенията в рамките на валутнокурсовия механизъм се вземат с консенсус, който няма как да бъде постигнат. България има два гласа - на министъра на финансите и на управителя на централната банка“, допълни той.

Горанов определи срок до края на април като реалистичен за приемане на България в т.нар. чакалня на еврозоната. „Сроковете, които сме си поставили шеговито до края на април, са реалистични. Дневният ред е насочен към тази дата - края на април и дори малко преди това.“

България подаде кандидатурата си за валутно-курсовия механизъм в края на юни 2018 г. Като срок за приемане на България в ERM II финансовият министър посочи тогава края на юли 2019 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG