Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столичният общински съвет разреши изграждане на водопровод към бедстващия Перник


На заседанието присъства кметът на Перник Станислав Владимиров

Столичният общински съвет (СОС) гласува в подкрепа на предложението да се използва ВиК инфраструктрата на София за осигуряване на водоснабдяване на Перник. "За" гласуваха всички 56 присъстващи в залата общински съветници от всички политически групи, с изключение на Волен Сидеров, който се въздържа при вота. Планът беше одобрен от общинския съвет на Перник миналата седмица.

Така строителството на водопровод през Мало Бучино, който да отвежда вода към града ще може да започне. Перник е на воден режим от два месеца.

Предложението на правителството за осигуряване на допълнително водоснабдяване на Перник дойде на фона на намаляващото ниво на язовир „Студена“. Въпреки режима в града водоизточникът най-вероятно ще достигне мъртвият си обем до дни. По думите на министъра на икономиката Емил Караниколов, който разясни ситуацията пред Столичния общински съвет преди седмица, вода ще се черпи и от мъртвия обем на язовира. А хората в Перник ще имат вода за не повече от месец или до края на февруари.

Във вторник кметът на Перник Станислав Владимиров, който присъстваше на заседанието на СОС, каза, че дъжд се очаква утре, а притокът към „Студена“ вече се е увеличил. „Имаме вода до април месец и ако природата е по-милостива, притокът ще е по-голям“, каза той.

Какъв е планът на правителството

Планът на кабинета предвижда вода от яз. „Бели Искър“, един от двата водоема за питейно-битово водоснабдяване на София, да се насочи по Рилския водопровод и през тръбата през Мало Бучино, която предстои да бъде построена, да стигне до водопреносната мрежа на Перник. Правителството подчертава, че водата към „Бели Искър“ ще идва от водосбора на яз. „Белмекен“. Обикновено вода от водосбора на единия водоем се пренасочва към другия всяка зима, а това пренасочване спира през март, за да не се препълва язовира. Причината е, че язовирната стена на „Бели Искър“ не е ремонтирана от десетилетия и е в много лошо състояние, което не позволява водоема да се пълни на повече от 75%.

Преди гласуването в столчиния общински съвет кметът Йорданка Фандъкова увери, че жителите на София няма да имат проблеми с водоподаването заради отвеждането на вода към Перник, защото в язовирите „Искър“ и „Бели Искър“ има достатъчно вода. Въпреки това тя обеща, че при проблеми за столицата, отвеждането на вода към Перник ще може да бъде спряно.

Ще издържи ли софийската мрежа

По време на дебата в Общинския съвет бяха изразени опасения, че ВиК мрежата на София няма да издържи допълнителното водоподаване за Перник. Причината е, че Рилският водопровод, по който трябва да минава водата преди да тръгне по новата инфраструктура през Мало Бучино, също е стар и амортизиран. Бяха повдигнати въпроси дали той има капацитет да проведе допълнителни 300 л/сек, колкото ще се подават за Перник. От „Софийска вода“ увериха, че са проведени тестове и няма опасност за водопреносната инфраструктура на столицата.

В крайна сметка обаче СОС одобри използването на софийската водопреносна мрежа за целта, въпреки многото критики към предложението, предизвикани главно от липсата на конкретика в гласувания доклад. В него не е посочена сумата, която ще е необходима за изграждането на водопровода, няма и оценка на въздействието. Ключови въпроси като този за годността на софийските тръби да издържат на натоварването, остават. Въпреки това общинските съветници гласуваха за плана като солидарност с бедстващите жители на Перник.

Не е ясно след колко точно време ще може аварийният план да заработи. Миналата седмица министри посочиха, че срокът е 45 дни след началото на строителството. Изкопни работи вече започнаха, но тръбите, поръчани от Испания, все още не са доставени. Това оставя риск жителите на Перник да останат без вода, ако тази в язовир „Студена“ свърши, а тази от София все още не е дошла.

Предвижда се след началото на аварийното водоподаване то да продължи няколко месеца. Целта е да се даде възможност на язовир „Студена“ да се напълни отново. Водата от София ще бъде в такива количества, които да позволяват обслужването на режима, който в момента е в сила. Според графика жителите на Перник, Батановци и девет околни села имат вода по седем часа в денонощието – от 15 до 22 часа.

В Перник бедственото положение беше удържено със седмица и ще продължи до 2 февруари. То дава възможност за осъществяване на инфраструктурни проекти без обществени поръчки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Kотки и кучета се борят за оцеляване при -30 градуса
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
XS
SM
MD
LG