Връзки за достъпност

Извънредни новини

Водата в "Студена" свършва след 30 дни, помощ от София идва след 40


Министърът на околната среда и водите Емил Димитров
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров

Вода в язовир „Студена“ има за не повече от месец и въпреки предприетите мерки нивото му продължава да спада. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на заседание на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на Столичния общински съвет. На него беше представен планът на правителството за осигуряване на вода за Перник от водосбора на яз. „Белмекен“.

Затова целта е при свързването на ВиК мрежата на София с тази на Перник, да се гарантира подаването на 300 л/с, колкото са нужни за жителите на миньорския град при настоящия режим на водата. Така ще може да се спре подаването на вода от яз. „Студена“, който ще може да се почисти от наносите и след това да се напълни при пролетното пъллноводие, обясни Караниколов.

Въпреки предприетите мерки за увеличаване на притока към язовир „Студена“, нивото му продължава да спада. По думите на министъра на икономиката притокът към язовира е 115 л/с, а оттокът е 260 л/с. Той отчете като успех, че досега нивото на водния басейн, който осигурява питейната вода на Перник, Батановци и няколко села в района, е спадало със 7-8 см на ден, а сега спада с 5,5 см на ден.

Свързването на водопреносните мрежи на Перник и София е единственият шанс за Перник.
Станислав Владимиров, кмет на Перник


По думите на кмета на Перник Станислав Владимиров мъртвият обем на яз. „Студена“ ще бъде достигнат до 10 дни. „Предприети бяха редица мерки, но те не доведоха до желания резултат“, каза той. Според него свързването на водопреносните мрежи на Перник и София е единственият шанс за миньорския град да не остане изцяло без вода.

От думите на Караниколов се разбра, че след достигане на мъртвия обем ще продължи да се ползва вода. За да има такава възможност бяха отпуснати пари за спешен ремант на пречиствателната станция.

Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Перник Станислав Владимиров
Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Перник Станислав Владимиров

Дискусията в Столичния общински съвет предшества гласуване дали да бъде разрешено изграждането на водопровода през Мало Бучино. Такова разрешение трябва да бъде дадено от общинските съветници, защото собственик на водопроводната мрежа е Столична община. Гласуването ще бъде проведено, след като бъде подготвен доклад за съветниците. Дискусията в понеделник се проведе без такъв документ.

Какъв е планът

Предложеното от правителството решение за аварийно водоснабдяване на Перник е част от водосбора на яз. „Белмекен“ да се пренасочи вода към яз. „Бели Искър“, от там по софийските тръби да се отдведе към Перник. За целта трябва да се изгради допълнителен водопровод от 13 км., както и помпена станция. Строителните работи ще струват около 25 млн. лв.

По думите на Караниколов аварийното подаване на вода ще започне след 35-40 дни, когато бъде изградена необходимата инфраструктура. Очаква се към Перник да бъдат подавани около 700 хил. куб. м вода месечно най-късно до юни, когато в „Студена“ трябва да има достатъчно вода, за да се задоволяват нуждите от питейна вода на Перник.

„Бели Искър“ е един от двата язовира, които осигуряват питейната вода на София заедно с яз. „Искър“. „Бели Искър“ осигурява 25% от питейната вода на София, а „Искър“ – 75%. В момента в „Искър“ има 450 млн. куб. м, от които полезен обем 370 млн. куб. м., стана ясно по време на дискусията. В „Бели Искър“ има 9 млн. куб. м вода.

По думите на Емил Караниколов София ползва 400 хил.-500 хил. литра вода в денонощие. „Перник в режим за един месец изразходва толкова вода, колкото София за два дни“, каза той.

Ще има ли проблем София с водоснабдяването

Кметът на София Йорданка Фандъкова увери, че питейната вода за София е „гарантирана за години напред“. Тя допълни, че всеки ден получава информация за количеството вода в язовирите, от които се снабдява София с питейна вода. Тя изтъкна, че едно от условията на Столична община е при построяването на връзката между софийската и пернишката водопроводна мрежа да бъде поставен кран преди него, с който „Софийска вода“ да може да спре подаването на вода към Перник при проблем с водоснабдяването на София. Ще бъде монтиран и разходомер.​

Питейната вода за София е гарантирана за години напред.
Йорданка Фандъкова, кмет на София

Новоизбраният министър на околната среда и водите Емил Димитров увери, че вода в „Белмекен“ има достатъчно, а очакването е притокът и оттокът към него да бъдат постоянни в следващите месеци. „Язовирът или ще се пълни, като и без това е пълен, или ще се пренасочи вода към „Бели Искър“, обясни Димитров.

Министърът на околната среда Емил Димитров и кметът на София Йорданка Фандъкова
Министърът на околната среда Емил Димитров и кметът на София Йорданка Фандъкова

Въпреки че максималният обем на язовир „Бели Искър“ е 15 млн. куб. метра, предписанието на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е в него да има не повече от 11 млн. куб. м вода заради лошото състояние на язовирната стена, каза представителят на „Софийска вода“ в залата. Караниколов пък обясни, че насочването на вода от водосбора на „Белмекен“ към „Бели Искър“ се прави почти всяка година. През март, когато се топят снеговете, се отправя искане подаването на вода към „Бели Искър“ да се прекрати, за да не се препълни водоемът. Така водоснабдяването на жителите на столицата няма да бъде засегнато от пренасочването на вода към Перник, увери министърът.

Най-сериозни въпроси предизвика възможността на Рилския водопровод да провежда допълнителните 300 л/с вода, които ще отиват към Перник. От „Софийска вода“ разясниха, че той има достатъчен капацитет. Според инж. Иван Бухов, който по собствените му думи е участвал в проектирането на каскадата „Белмекен-Сестримо“, не е сигурно, че освен подаваните в момента 900 л/с водопроводът има възможност да провежда допълнителни 300 л/с. Той призова да бъде измерено налягането на тръбата, за да е сигурно дали водопроводът има необходимия капацитет. Общински съветници изразиха опасения, че при авария на този водопровод, част от столицата ще остане без вода.

Дъжд и сняг не е валял от август. Не изключвам възможността да пресъхнат и други водоизточници.
Петя Аврамова, министър на регионалното развитие

Има ли риск от режими на други места

Разгледани са няколко варианта за аварийно водоснабдяване на Перник, обясни регионалният министър Петя Аврамова, но като най-удачен технически и най-бърз за изпълнение е избран предложеният от правителството.

Тя отдаде кризата в Перник на ниското количество на валежите и предупреди, че режими на водата може да се наложат и в други райони. „Дъжд и сняг не е валял от август. Не изключвам възможността да пресъхнат и други водоизточници и това да наложи режими и на други места“, каза Аврамова.

Регионалното министерство вече съобщи, че нивото на язовир „Бебреш“ до Ботевград и „Асеновец“ до Сливен е ниско, но подчерта, че „воден апокалипсис не се очаква“.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG