Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Какво да направим, за да не ни обвинявате?" Борисов не вижда проблем в наредбата за касовите апарати


Управителят на БНБ Димитър Радев (ляво) и премиерът Бойко Борисов по време на срещата с бизнеса
Управителят на БНБ Димитър Радев (ляво) и премиерът Бойко Борисов по време на срещата с бизнеса

"Питаме къде е държавата, а когато държавата започне да изпълнява своите функции, става голям проблем". Така премиерът Бойко Борисов коментира недоволството в бизнес средите от въвеждането на Наредба Н-18, която регламентира нов начин на отчитане на търговците към приходната агенция.

„Искаме сивия сектор да излезе на светло. Забелязвам странно поведение във всички. Говорим къде е държавата, като тръгне да изпълни своите функции, става голям проблем“, каза Борисов по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал“.

Наредба Н-18 на Министерството на финансите, чиято обявена цел е да ограничи укриването на приходи, предизвика недоволството на малкия и средния бизнес. Причината е, че според представители на фирмите тя предвижда сложна и скъпа регулация на компаниите, които използват софтуер за отчет на продажбите си. В началото се смяташе, че промените ще засегнат 20-30 хил. фирми. Оказа се обаче, че регулацията засяга около 300 хил. компании, които ще трябва да сменят софтуера, който ползват с такъв, който предварително е одобрен от НАП.

Борисов каза на срещата с представители на бизнеса, че целта на наредбата е всички продажби да стават с касова бележка. „Не искате да имате наредба, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате доматите, краставиците и месото, добре. Ще разпоредя и ще оттеглим наредбата, и утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Кое да направим от двете, за да не ни обвинявате“, попита той. Премиерът посочи, че навсякъде в Европа се издават касови бележки при плащане. „В колко ресторанта в София ви дават касови бележки?“, попита още той.

Влизането на наредбата в сила беше отложено няколко пъти. Посочената дата, от която тя трябва да започне да се прилага, е 31 януари тази година.

От думите на Борисов стана ясно, че във вторник следобяд в Министерството на финансите ще има среща с бизнеса и на нея ще бъде обсъждано дали влизането в сила на наредбата от 1 февруари за повечето компании, които ползват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), да не се отложи. В сряда има насрочен протест на представители на малкия бизнес срещу въвеждането на наредбата.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви във вторник, че не вижда причина наредба Н-18 да бъде отлагана отново. Той посочи, че от влизането в сила на наредбата не може да следва повишение на цените.

„Все още не съм разбрал къде е проблемът. Ако наредбата прави така, че те (представителите на бизнеса – б.р.) трябва да вдигат цените, ме кара да мисля, че са изграждали своя бизнес модел на гърба на държавата и вече няма да могат да крадат ДДС. Кара ме да съм повече уверен, че по-ясни правила ще дадат повече справедливост, а някои бизнес модели, изградени на кражба на ДДС, ще спрат да съществуват или ще трябва да се променят. Не мисля, че този бизнес има проблем, наивните им обяснения ме карат да мисля, че наредбата работи", каза финансовият министър, цитиран от „Дневник“.

Единственото реално притеснение, което виждам, е НАП да не налага репресии при маловажност на случая, каза Горанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG