Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кремена Кунева. Доброволката, която ремонтира болници


Кремена Кунева
Кремена Кунева

Доброволци ремонтираха интензивното отделение на детската болница “Проф. Иван Митев“ в София. Средствата са събрани изцяло от дарения. Рушащите се стени сега са изрисувани с картини, а обстановката е несравнима с предишната.

“Инициативата започна още септември месец, след като аз и дъщеря ми лежахме в отделението по нефрология в същата тази болница и условията бяха покъртителни”, разказва Кремена Кунева. Тя е човекът, който стартира инициативата “За доброто”.

“След един мой пост във Фейсбук, с който подтикнах мои познати и приятели да променим нещо, инициативата доби страшен отзвук”, казва Кунева. Само за няколко дни стотици доброволци даряват средства, а по-късно отделят и времето си, за да променят условията в болницата. Включват се и много фирми. Някои даряват пари, други материали, климатична техника и медицинско оборудване.

След ремонта
След ремонта

“За две седмици преобразихме и ремонтирахме единственото отделение в България по детска нефрология”. Кунева споделя, че след като видели резултатите, решили да не спират дотук. Така доброволците събрали пари и за интензивното отделение, което затвори врати в края на 2019 година заради кадрови дефицит.

“В деня, в който затвори, ми се обади доц. Гайдарова, за да ме попита дали не са останали пари от предишните ни кампании”, разказва Кунева . И тук всичко се случило за две - три седмици - от събирането на парите до ремонта. Инициативата стигнала и до Пловдив, където отделението по чревни инфекции към болница “Св. Георги” има спешна нужда от ремонт.

“Това е една огромна клиника, единствената таква в тази част на страната, която е в окаяно състояние. Там дограмата и вратите са на повече от 40 години. През зимата децата постъпват с родителите си с духалка под ръка”, казва Кунева.

Според нея ефектът от инициативата, освен резултатите от ремонта, е “събуденото обществено съзнание”.

“Това, което правим като подобрения, е нещо малко и няма да оправи сериозните проблеми, но в същото време е изключително важно да се направи, защото касае деца. Детето не може да лежи в стая, в която има мухъл и в която по системите се разхождат хлебарки”.

Кунева доста често е чувала въпроса: “Не мислите ли, че вършите работата на държавата”? Казва, че в подобни случаи отговаря “Попитайте държавата”.

Кремена Кунева е на 35 г. Завършила е в Университета за национално и световно стопанство. От 14 години работи в автомобилния бранш.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG