Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия и Китай заедно започват да търсят ваксина за коронавируса


Млад мъж и жена с медицински маски на Червения площад в Москва
Млад мъж и жена с медицински маски на Червения площад в Москва

Русия е получила генома на новия коронавирус от Китай, а учените от двете държави вече работят за разработването на ваксина срещу него. Това стана ясно от съобщение на руското консулство в провинция Гуанджоу.

„Руски и китайски експерти започнаха да работят по разработването на ваксина“, обявиха от консулството.

Китайските власти обявиха на 29 януари, че към момента има потвърдени 5 974 случая на заразени с коронавирус в страната, а смъртните случаи са 132.

Десетки случаи на заболяването бяха регистрирани и извън азиатската страна в други точки на континента, както и в Европа, Северна Америка и Близкия Изток.

Според Световната здравна организация (СЗО) Китай е в състояние да удържи разпространението на вируса, но притесненията от бързонарастващия брой на заразените подтикна множество държави да се опитат да изтеглят гражданите си от епицентъра на заболяването – Ухан.

Симптомите на новия вид коронавирус включват висока температура, кашлица и затруднено дишане.

Властите в Китай вече ограничиха достъпа до 17 града в провинция Хубей, която е смятана за първоизточник на заразяването, за което за пръв път се заговори през декември.

Австралия планира да постави под карантина 600 свои граждани, които се завръщат от Хубей. От Канбера планират да изолират хората за две седмици на остров Рождество, който се намира на 2 хил. километра от основната територия на страната.

Европейският съюз, както и държави като САЩ, Япония и Южна Корея също планират да приберат своите граждани. Във вторник готовност да изпрати самолет за българските граждани в Ухан изрази и премиерът Бойко Борисов.

СЗО обяви разпространението на заразата като национална епидемия, но все още отказва да я обяви за глобална.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG