Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антикорупционният фонд: Финансирането на медии с пари на КТБ и офшорни сметки не е разследвано


Сградата, в която се помещаваше фалиралата КТБ. Снимката е от времето, в което вложителите се опитваха да си изтеглят парите.
Сградата, в която се помещаваше фалиралата КТБ. Снимката е от времето, в което вложителите се опитваха да си изтеглят парите.

Близо 20 милиона лева на вложителите в КТБ са потънали в офшорни фирми, а оттам са се върнали обратно в България, където да осигурят купуването на медийна собственост. Този процес не е бил разследван от прокуратурата.

Изводите са на Антикорупционния фонд, който тази сутрин представи последната част от разследването на Николай Стайков за фалита на КТБ.

Видеото (което може да гледате по-долу) показва, че парите на вложителите в КТБ са преминавали през българска фирма-бушон към офшорни сметки чрез фиктивни заеми, за да се купува с тях медийна собственост в България. От тези пари няма следа, а по трансферите няма прокурорски действия, за разлика от други случаи с незаконни заеми от КТБ.

Единственият човек, свързан с финансираните по този начин медии, който е бил разпитван от прокуратурата, е собственикът на агенция ПИК Недялко Недялков. Няколко години по-късно, през 2019 г., той оглавява демонстрациите в подкрепа на издигането на Иван Гешев за главен прокурор. Гешев е и наблюдаващият прокурор по делото КТБ.

Ако се изчислят всички начини за финансиране на медийна собственост в България, а не само парите, минали по офшорни канали, ще излезе, че парите на вложители в КТБ, отишли за такива цели, са между 350 и 500 милиона лева, посочва авторът. Той изчислява, че финансираните от КТБ медии включват издатели на над 50 вестника, над 20 популярни интернет сайта и най-малко три национални частни телевизии с офшорни крайни собственици. С едно малко изключение, общото между тях е, че поддържат безкритично българската прокуратура, която би трябвало да ги разследва като част от схемата, довела до фалита на КТБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG