Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът ратифицира на първо четене търговското споразумение между Канада и ЕС


СЕТА беше ратифицирана на първо четене в Народното събрание с гласовете на ГЕРБ и ДПС
СЕТА беше ратифицирана на първо четене в Народното събрание с гласовете на ГЕРБ и ДПС

Народното събрание ратифицира на първо четене Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, по-известно като СЕТА. Вотът мина с гласовете на ГЕРБ и ДПС, а коалиционните партньори на партията на Бойко Борисов – „Обединени патриоти“ (ОП) бяха против, заедно с БСП и „Атака“. Представителите на „Воля“ гласуваха „въздържал се“.

Споразумението между Канада и Брюксел бе подписано още през 2016 г., а към момента е ратифицирано от 14 държави членки на ЕС.

Представители на „Обединени патриоти“ призоваха ратификацията да бъде отхвърлена на второ четене, тъй като последиците за България биха били неприятни.

„Днес ние създадохме поредната заплаха за България, за българския бизнес, за българските трудови хора“, каза Искрен Веселинов от ВМРО.

Според председателят на комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова СЕТА ще подпомогне увеличаването на ролята на България в глобален план, защото по този начин се създават икономически възможности с минимален риск за националните интереси.

След гласуването част от народните представители на ВМРО се срещнаха с около 20 протестиращи срещу приемането на СЕТА пред парламента. Те призоваха повече граждани да излязат на нов протест „за да покажем, че България не иска СЕТА“.

Конфедерацията на труда „Подкрепа“ призова депутатите да не ратифицират СЕТА, тъй като според тях споразумението ще ощети малкия и среден бизнес в България, и като цяло е в ущърб на работниците. Според тях е необходимо да се проведат нови дискусии по темата, тъй като излизането на Великобритания от ЕС променя вече направените прогнози.

СЕТА предвижда премахване на митата върху голям брой стоки, опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за произход, чрез които ще се улесни износът за Канада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG