Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов обеща да смаже трафика на боклук. Във Варна се появиха нови 102 контейнера с отпадъци


Bulgarian and Italian prime minsiters Borissov and Conte
Bulgarian and Italian prime minsiters Borissov and Conte

Властите в България и Италия имат възможност да се справят с нелегалния трафик на боклук между двете страни. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с италианския си колега Джузепе Конте в София.

„Това, което се разпоредихме и се разбрахме, е буквално да ги смажем, ако има такива, които да се възползват от правомощията, които имаме в Европа за свободно движение на товари“, каза Борисов след срещата с Конте. Той допълни, че след договорките с италианските власти днес много бързо ще бъде разкрито откъде идва и къде отива отпадъкът.

Според Конте принципът за свободно движение на хора и стоки не значи, че трябва да циркулират нелегални товари. Той се ангажира с повеждането на битка срещу нарушителите, която да доведе до „скорошни“ резултати, както и че ще възложи на вътрешния си министър да се фокусира върху тази тема.

Малко преди срещата между Борисов и Конте районната прокуратура във Варна обяви, че е започнала проверка за нови 102 контейнера с отпадъци от Италия, които са складирани на пристанище Варна-запад. В огледа са участвали полицаи от областната дирекция на МВР във Варна, представители на ДАНС, митниците и РИОСВ.

Наличието на контейнерите е установено в хода на разследването, започнало през октомври 2019 г., когато беше установено, че на пристанището са били разтоварени 25 контейнера с отпадъци.

Изпращачът на 102-та контейнера е дружеството „Дентиче пантелоне“, базирано в Салерно, а получател е регистрираното в София „Блацион“. Това са същите изпращач и получател като на 25-те контейнера от октомври.

Българското дружество е с предмет на дейност, който включва и събиране, преработка и търговия с битови отпадъци. Според информацията предоставена от прокуратурата, назначената проверка ще трябва тепърва да изясни дали компанията има надлежно издадени документи, разрешаващи да извършва тази дейност, както и дали притежава необходимите лицензи за управление на този вид отпадъци.

Огледът от четвъртък е бил с цел да се установи дали има разминаване между декларираното в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите, като от прокуратурата съобщават за нарушения и съдържание на боклуци, които не могат да бъдат рециклирани. Отпадъкът е трябвало да бъде съставен от каучук и пластмаса, но се е оказало, че в контейнерите има остатъци от текстил, дърво и стъкло.

Делото е взето под специален надзор от Апелативната прокуратура по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG