Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заради китайския вирус Русия затвори граница, а авиолинии преустановиха полети


Работник дезинфекцира улиците на китайски град в провинция Шандун
Работник дезинфекцира улиците на китайски град в провинция Шандун

Русия затвори границата си с Китай в опит да противодейства на разпространението на новия коронавирус, който отне живота на 170 души. В същото време редица международни авиокомпании преустановиха полетите си до Китай.

Министър-председателят на Русия Михаил Мишустин обяви, че границата, която е петата най-голяма сухопътна в света, ще бъде затворена моментално.

„Заповедта беше подписана днес и незабавно влезе в изпълнение. Ще уведомим надлежно всички за мерките, които са свързани със затварянето на границата в региона на Далечния Изток“, каза Мишустин.

Китайските здравни организации обявиха, че заразените с вируса са вече 8 100, което означава, че настоящата епидемия вече е с по-голям обхват от тази през 2002 и 2003 г., когато в страната се разпространяваше Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС). Тогава загиналите бяха близо 800 човека.

Беше съобщено също и, че случаи на хора, заразени с вируса, са били установени и в Тибет, което означава, че болестта се е появила във всички региони на Китай.

Редица авиокомпании, сред които „Air France“, „Air Canada“, „American airlines“, „Lufthansa“, „Turkish airlines“ и други започнаха да преустановяват полети до някои летища в Китай за неопределено време.

Междувременно държавите, в които бяха установени случаи на заразени с коронавируса извън Китай, са поне 15.

По думи на генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус в случаите в Германия, Виетнам и Япония става въпрос за предаване на вируса от някой, който е бил в Китай.

„Въпреки че броят на случаите извън Китай е все още относително нисък, те имат потенциал да доведат до много по-голямо разпространение“, каза Гебрейесус.

В момента в Женева се провежда заседание на СЗО, на което се дискутира въпросът дали епидемията в Китай да бъде обявена за глобална.

Пред Ройтерс икономисти коментират, че при такъв случай може да се достигне до сътресения на световните финансови пазари. Епидемията от ТОРС през 2002 и 2003 г. доведе до загуби на стойност близо 33 млрд. долара за световната икономика. Сега обаче Китай има много по-голям дял от световното богатство и опасенията са, че може да стигне до по-големи сътресения.

Докато световните правителства се чудят как да ограничат броя на заразените, БиБиСи съобщава, че редица лаборатории по света са се включили в опитите да създадат ваксина за вируса. За разлика от случаите при други епидемии от изминалите години, този път нещата се случват по-ефективно благодарение на факта, че китайските власти изпратиха бързо генетичния код на вируса. Учени от Китай, САЩ, Русия и Австралия не спират работата си под координацията на СЗО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG