Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брекзит дойде. ЕС публикува споразумението с Лондон


Централният площад на Брюксел беше осветен в четвъртък вечер в националните цветове на Обединеното кралство в последния ден преди настъпването на Брекзит
Централният площад на Брюксел беше осветен в четвъртък вечер в националните цветове на Обединеното кралство в последния ден преди настъпването на Брекзит

Европейският съюз публикува споразумението за излизането на Обединеното кралство от Общността в Официалния вестник на ЕС, което е последното формално изискване за раздялата. 520-страничният документ урежда условията за напускането.

Той влиза в сила в 1 часа след полунощ българско време тази нощ, с което Великобритания и Северна Ирландия ще престане да бъде член на ЕС, 47 години след като стана част от него.

Споразумението предвижда незабавно започване на преходен период, през който ЕС и Кралството ще преговарят за бъдещите си отношения. Той ще продължи до 31 декември 2020 г. и по време на действието му цялото съществуващо европейско законодателство ще продължава да се прилага на територията на Великобритания, включително основните свободи на движение на хора, стоки, услуги и капитали. Не се предвиждат промени за пътуванията и търговията.

От 1 февруари Обединеното кралство няма да участва повече в работата на европейските институции, но ще продължи да плаща задълженията си към европейския бюджет и подкрепяните с европейски средства проекти ще продължат да бъдат финансирани. ЕС ще продължи да изплаща субсидии на британските фермери и да осигурява дължимите по еврофондовете средства.

Според споразумението преходният период може да бъде удължен до два пъти с по 12 месеца.

Обединеното кралство информира ЕС, че иска да излезе от Съюза след проведен на 23 юни 2016 г. референдум и трябваше да напусне на 29 март 2018 г. По искане на Лондон датата беше отлагана два пъти, за да може условията за излизане да бъдат ратифицирани от британския парламент.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG