Връзки за достъпност

Извънредни новини

По-малко дела срещу България. Но все още сред лидерите по нарушени права


Европейският съд за правата на човека в Страсбург
Европейският съд за правата на човека в Страсбург

България се придвижи с четири места назад в класацията по броя дела, водени в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), в които е открито поне едно нарушение. От седмо страната ни преминава на 11-то място, което дели с Франция и Италия. София обаче остава начело в Европа по броя дела за незачитане на човешките права на глава от населението, съобщи „СЕГА“.

В годишния доклад се казва, че броят на осъдителните решения намалява, но тежестта на нарушенията спрямо броя на населението е по-висок, отколкото в останалите държави. През 2019 г. поне в 13 дела, които се водят срещу България, е открито поне едно нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. За 2018 г. осъдителните решения срещу страната ни са били 27.

Най-много нарушения (5) съдът е констатирал по отношение на правото на ефективни поправителни мерки. По четири са установени нарушения по правото на справедлив процес и на правото на собственост.

В доклада са цитирани и три нарушения по члена на конвенцията, който забранява изтезанията и нехуманното отношение, два пъти е погазено правото на личен и семеен живот и веднъж - свободата на изразяване.

Положителният ефект от намаляването през 2019 г. на осъдителните решения се помрачава от общата статистика на съда за 1959-2019 г. В нея България е на 9-то място от 47 държави, въпреки че членува в Съвета на Европа от 1992 г., а не от началото на отчитания период, пише „Сега“. Досега на нейна сметка са записани 628 осъдителни решения за нарушения на всички клаузи на конвенцията за правата на човека с изключение на три - забрана на робството, право на брак и забрана да се налагат наказания без закон.

На всеки милион жители България има 89,7 осъдителни решения. На второ място е Гърция с 85,5, а на трето е Румъния с 68,5.

По абсолютни числа през 2019 г. най-много осъдителни решения са издадени срещу Русия – 186, Украйна – 109 и Турция с 97 решения.

В десетката са още Молдова, Унгария, Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Азербайджан и Армения.

Общо през миналата година съдът е издал 791 осъдителни решения, а през цялата си история - 18 978. Срещу България има 498 висящи дела, които я класират на 17 място по жалби, признати за отговарящи на формалните изисквания да бъдат регистрирани.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург е е правораздавателна институция на Съвета на Европа, който разглежда въпроси, отнасящи се до тълкуването и прилагането на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG