Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ предложи по-тежки наказания за непълнолетни извършители на тежки престъпления


Поправките, обещани от премиера Борисов, бяха внесени в Народното събрание в петък
Поправките, обещани от премиера Борисов, бяха внесени в Народното събрание в петък

ГЕРБ предложи промени в Наказателния кодекс, с които се въвеждат по-тежки наказания за непълнолетни при тежки престъпления като убийство, блудство и изнасилване.

Промените бяха внесени в петък по искане на премиера Бойко Борисов след убийството на 18-годишна ученичка във врачанското село Галиче, за което е заподозрян непълнолетен.

Предложенията засягат предвидената сега в законодателството, т.нар. задължителна редукция на наказанието, ако извършителят е непълнолетен. Те предвиждат възможност съдът да преценява във всеки конкретен случай дали да наложи наказание, предвидено за пълнолетни или по-лекия вариант, предвиден сега за непълнолетните.

При редукция вносителите предлагат горната граница на наказанията за непълнолетни да бъде не 12, а 20 години лишаване от свобода, както и увеличаване на горната граница на редуцираната присъда за престъпления, при които пълнолетни биха получили над 10 години лишаване от свобода. Законопроектът предвижда от 8, да се увеличи 10 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG