Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецсъдът задържа ексшеф на комисията по хазaрта, а настоящият също стана обвиняем


Специализираният наказателен съд
Специализираният наказателен съд

Специализираният наказателен съд уважи в събота искането на прокуратурата за постоянен арест на бившия председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Огнемир Митев. Той е обвиняем по делото срещу хазартния бос Васил Божков.

Магистратите приеха, че има достатъчно доказателства в подкрепа на твърденията на разследващите, че Митев е покровителствал бизнеса на собственика на "Нове холдинг" и "Националната лотария". Освен това според спецсъда той може да извърши престъпление, ако бъде освободен.

Междувременно действащият председател на ДКХ Александър Георгиев също стана обвиняем по делото срещу организираната престъпна група, за чийто лидер прокуратурата сочи Божков. Това потвърди в събота говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Георгиев бе разпитван по-рано тази седмица, след като разследващи за втори път влязоха в сградата на комисия, за да изземват доказателства. По думите на Милева пред "Дневник" той е бил освободен под гаранция от 40 000 лева. Тя обаче отказа да коментира какво е споделил Георгиев с колегите ѝ, защото не е запозната със съдържанието на показанията му.

По думите на главния прокурор Иван Гешев председателят на хазартната комисия е направил самопризнания и това е съобразено от държавното обвинение при определянето на мярката му за неотклонение. Гешев участва в събота в импровизиран брифинг с ръководството на МВР в столичния кв. "Христо Ботев" по повод успешна акция срещу организирана престъпна група, занимаваща се с обири на бензиностанции.

Главният прокурор потвърди информацията за ареста на един от издирваните обвиняеми по делото срещу Васил Божков. По-рано в събота БНР съобщи, че колекционерът и бизнесмен Борис Бекяров е бил арестуван на летището във Виена и предстои българските власти да поискат екстрадицията му.​

В петък вечерта главният прокурор Иван Гешев съобщи пред медиите "неофициална информация", според която Васил Божков е бил задържан в Обединените арабски емирства. Гешев изрази увереност, че тези данни ще бъдат официално потвърдени в събота, но това все още не е станало факт.

Специализираната прокуратура първоначално повдигна обвинения на общо петима души за участие в организирана престъпна група с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и подбудителство към длъжностни престъпления. За ръководител на групата е сочен Божков, за когото разследващите твърдят, че е избегнал плащането на такси за лотарийни игри за над 559 млн. лева от началото на 2014 г. досега.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG