Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прибралите се от Китай българи са с отрицателни тестове за коронавирус


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Двамата български студенти, които в неделя се прибраха от китайския град Ухан, са приети във Военномедицинска академия в добро състояние. Направените им тестове за наличие на коронавирус са отрицатели.

Шефът на катедра “Инфекциозни болести” във ВМА уточни, че ще бъдат направени и нови тестове, когато дойде моментът за средния инкубационен период. По думите на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев този срок е 5-6 дни, а целият инкубационен период - две седмици.

Двамата студенти са настанени в помещения с контролиран достъп, оборудвани с хепа филтри, за да се избегне евентуално разпространение на заразата.

Момчето и момичето кацнаха в неделя вечер на летище “Враждебна”. Те пристигнаха у нас от Франция с военен транспортен самолет “Спартан” и бяха придружавани от екипи на ВМА.

От понеделник освен на летище “София” мерки, които ще помагат за установяване на болни пасажери, са взети и на летищата във Варна и Бургас, макар потокът от пътници там да е много по-малък. На двете летища извън столицата все още няма нови термокамери, но в рамките на седмицата ще бъдат закупени и ще заработят.

Д-р Кунчев уточни на брифинг пред ВМА, че България работи в тясно сътрудничество с епидемиолозите от ЕС, за да бъде страната в течение на всички най-нови методи и за лечение, и за превенция.

“Много са неизвестните около вируса, това ни затруднява. Не може да се установи кой животински вид със сигурност е първоизточникът на заболяването”, каза още здравният инспектор. По думите му последните данни от Китай сочат, че вирусът може да се предава освен контактно-битово и по въздушно-капков път.

Междувременно броят на загиналите в Китай заради коронавируса достигна 361 души, съобщи АФП. По данни на властите в провинция Хубей, в която се намира градът смятан за огнище на заразата - Ухан, са били регистрирани нови 57 случая на заболели с летален край.

С новите данни броят на жертвите на новия коронавирус надвишава този на загиналите 349 души в Китай от ТОРС през 2002 година, допълват от АФП.

В цялата страна заразените са 17 200 души, съобщиха от китайската Национална здравна комисия, според чиито данни са регистрирани и потвърдени 2 829 нови случая.

В 8 страни от Европа вече има регистрирани случаи на новия вирус. Преди ден бе потвърдено и за първи смъртен случай извън Китай – мъж от Ухан е починал в болница във Филипините.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG