Връзки за достъпност

Извънредни новини

Париж заема мястото на Лондон. Какво значи това за бъдещето на ЕС и НАТО?


Европейската комисия ще обяви нова методология за разширяване на ЕС, която ще направи по-трудно присъединяването на нови страни
Европейската комисия ще обяви нова методология за разширяване на ЕС, която ще направи по-трудно присъединяването на нови страни

С напускането на Великобритания Европейският съюз стана по-малък за първи път от създаването си. И не се очертава скоро да порасне отново.

Европейската комисия ще обяви нова методология за разширяване на ЕС, която ще направи по-трудно присъединяването на нови страни, особено на тези от Западните Балкани.

След няколко седмици Северна Македония ще стане официално 30-ия член на НАТО. Това също се очертава да бъде последното разширяване на Алианса за години напред.

И двете организации започнаха 2020 г. с намерението да се вглеждат много повече в себе си.

Без ролята на Лондон

В началото може дори да не забележите промяната след напускането на Обединеното кралство. Да, знамето вече е свалено от институциите, британските дипломати и министри вече не участват в заседанията в Брюксел, а евродепутатите от Острова напуснаха Европейския парламент.

Но до края на преходния период на 31 декември 2020 г. остават в сила свободната търговия и свободното движение.

Обединеното кралство също ще продължи да внася пари в бюджета на ЕС, а правата на британците в ЕС и на европейците във Великобритания остават непроменени. На практика сега се случи просто нулиране на часовника, който отново започна да отброява оставащото време до постигането на сделка между Европейския съюз и Великобритания.

След 11 месеца двете страни трябва да са подготвили търговско споразумение. За предпочитане е то да е пълно и да покрива всички сфери. Високопоставени чиновници от ЕС не са уверени, че това е възможно за толкова кратко време. Британският премиер Борис Джонсън обаче отхвърля възможността за отлагане след края на годината.

Напускането на Великобритания обаче ще бъде усетено веднага от страните в съседство на Европейския съюз


Един от трудните моменти ще бъде уреждането на риболовните зони. Очаквайте най-малкото дипломатическа Студена война по тази тема. Страните от ЕС искат да си осигурят достъп до богатите на риба води на Великобритания, а в замяна ще примамват Лондон със запазване на достъпа до финансовите услуги на континента. Така или иначе, преговорите ще отнемат много време, енергия и внимание и на двете страни през тази година.

Напускането на Великобритания обаче ще бъде усетено веднага от страните в съседство на Европейския съюз. Лондон беше последователен привърженик на разширяването на ЕС и основен играч по отношение на външната политика. Това поспенно приключи покрай референдума за Брекзит и след това.

Да влезе Франция

В създадения от Лондон вакуум се настани Париж.

Франция сега е главната външнополитическа сила в ЕС и това вече има последици. Париж вече отказа почти едностранно началото на преговори за членство на Албания и Северна Македония. Тази линия ще стане още по-видна на 5 февруари, когато Европейската комисия представя плановете си за промени в методологията за разширяване на ЕС. Париж настоява за тази стъпка, която ще навреди на кандидатсващите страни от Западните Балкани.

Отсега са известни две неща: Европейската комисия ще удовлетвори желанието на Франция и процедурата за страните от Западните Балкани ще бъде по-сложна и ще отнема повече време.

Париж отхвърля всяка възможност партньорството да се превърне в път към членство в ЕС


За страни като Грузия, Молдова и Украйна ще стане дори по-зле. Когато ЕС представи идеите си за ново Източно партньорство през март, те също ще са съобразени с исканията на Франция. Както показват публикувани в последните месеци документи, Париж отхвърля всяка възможност партньорството да се превърне в път към евентуално членство в ЕС. Вместо това ще се обръща повече внимание и ще се инвестират повече пари в "позеленяването" на партньорите. Това се харесва на мнозина, но дипломати от северните и източните страни в ЕС се опасяват, че това означава също по-малко пари за реформи в правосъдието, сигурността и дипломацията на страните партньори.

Нещата в НАТО изглеждат малко по-добре. Недоволството от поведението на Турция е налице, но то няма да доведе до изхвърлянето на Анкара. През февруари знамето на Северна Македония ще бъде издигнато пред щабквартирата на Алианса редом със знамената на останалите 29 държави. И толкова. За дълго време напред.

Ръководителите на НАТО може да тупат по рамото Босна, Грузия и Украйна, но помежду си отхвърлят каквато и да е възможност за присъединяване на някоя от страните скоро.

В започналото десетилетие НАТО ще си остане клуб с 30 члена, а ЕС - с 27. А таксата за вход ще бъде толкова висока, че никой няма да може да я плати.

Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG