Връзки за достъпност

Извънредни новини

След четири месеца преговори Косово има нов премиер


Новоизбраният премиер на Косово Албин Курти
Новоизбраният премиер на Косово Албин Курти

Четири месеца след изборите през октомври Албин Курти беше обявен за новия премиер на Косово, съобщи Ройтерс. Парламентът одобри назначаването му с 66 гласа „за“ от общо 120 възможни.

Новият кабинет на Косово ще бъде съставен от партията на премиера „Самоопределение“ и втората политическа сила „Демократична лига на Косово“ (ДЛК) на Иса Мустафа. Двете политически сили бяха подкрепени и от партии на малцинствените общности, които също ще получат позиции в кабинета.

Лявата националистическа „Самоопределение“ и дясноцентристката ДЛК, които дълги години бяха в опозиция, се обединиха, защото срокът, който имаха за гласуване на възможен кабинет, изтичаше в понеделник вечер.

Освен увеличаване на бюджета, подобрения на инфраструктурата и инвестиции в технологии, по време на кампанията Курти обеща да направи военната служба в страната в задължителна. Преди провеждането на вота в парламента той представи програмата на правителството си, която предвижда лустрация във всички сектори, която трябва да се осъществи в срок от 24 месеца. Предвижда се задължителна военна служба за срок от три месеца.

Курти обяви също, че се подготвя съдебен иск срещу Сърбия за военно престъпление, геноцид и агресия. Той заяви, че е готов за диалог със Сърбия, но при широко политическо съгласие.

До изборите се стигна, след като през юли премиерът Рамуш Харадинай подаде оставка, а повод за нея стана призоваването му от страна на прокурори от съда в Хага, които го разпитаха за ролята му като главнокомандващ на Армията за освобождение на Косово (АОК) и потенциални военни престъпления.

Албин Курти също е бил член на АОК по време на войната в Косово през 1999 г. Преди това той е участвал в студентски протести през 90-те против действията на властите в Белград срещу албанското малцинство в района. Заради това той е арестуван от сръбските власти и осъден на 15 г. затвор, но е освободен две години по-късно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG