Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов: Опасно е да се атакува прокуратурата, затова Радев си търси друг враг


Бойко Борисов определи президента Румен Радев за "разединител на нацията"
Бойко Борисов определи президента Румен Радев за "разединител на нацията"

Свалянето на доверието от правителството от президента Румен Радев има политически цели. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод обръщението на държавния глава по-рано във вторник, в което той остро критикува политиката на управляващите. Борисов свърза изказването с "проблемите, които има с прокуратурата" президентът Радев.

„Прокуратурата е опасно да атакуваш, затова си търсиш друг враг… Аз декември месец съм свалил от него. Това е официалният коментар“, каза Борисов.

Преди седмица държавното обвинение публикува записи от СРС на телефонен разговор между Радев и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, за който твърдеше, че е доказателство за укриване на документи от президента. По-рано главният прокурор Иван Гешев поиска тълкувателно решение на Конституционния съд (КС) за имунитета на държавния глава и кога той може да бъде обект на разследване.

Премиерът каза още, че действията на президента представляват и „намеса в независимостта на властите“.

"Все едно аз да кажа, че свалям доверието от кмета (б.р. на Перник Станислав Владимиров от БСП), той си е спечелил изборите. Откъде накъде ще се коментира управлението на няколко политически партии, спечелили изборите по законен начин? Всички социологически агенции: червени, пембени, дават, че ГЕРБ е първа политическа сила. Той не дава доверието, че да го сваля“, каза още Борисов.

По думите на министър-председателя единствените пресечни точки, които той е имал с президента са били на „безсмислените консултативни съвети, където никога нищо не се е решило“. Борисов не се притеснява, че работата с президентската институция може да се затрудни, тъй като и досега работата с администрацията на Радев е била трудна.

Премиерът определи президента като „разединител на нацията“ и каза, че изказването му е звучало така, сякаш се готви създаване на политически проект.

Борисов говори пред журналисти по време на инспекция на трасето, по което трябва да минава новия водопровод, по който трябва да се достави вода в Перник. На място присъстваха и министърът на икономиката Емил Караниколов и кметът на Перник Станислав Владимиров.

Според министъра на икономиката, въпреки обвиненията на Радев, че кризата с безводието в страната се дължи на управлението на ГЕРБ, кабинетът е положил всички усилия, за да се справи със ситуацията. Той също така изказа благодарност към президента, който по негови думи, досега е подкрепял министрите. „Благодаря за подкрепата на президента досега, явно досега ни е подкрепял“, каза Караниколов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG