Връзки за достъпност

Извънредни новини

Размяна на удари и прокуратурата като рефер. Експертите за конфликта между Радев и Борисов


Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев
Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев

Политическият процес в страната влиза в режим "размяна на удари", а "доскорошната студена война става гореща". Конфликтът пък може да се задълбочи, а прокуратурата "по естествен начин получава ролята на рефер". Такива мнения изказаха пред Свободна Европа политолозите Даниел Смилов, Първан Симеонов и Страхил Делийски.

Те коментираха обръщението на Румен Радев към нацията, в което държавният глава заяви, че сваля политическото си доверие от кабинета и ответната реакция на премиера Бойко Борисов. Министър-председателят смята, че президентът "си търси враг, защото е опасно да се атакува прокуратурата".

Ескалация на противопоставянето

Политологът и преподавател Даниел Смилов смята, че наблюдаваме "ескалация на противопоставянето – реторическа и политическа, между премиер и президент". Според него Радев е предприел хода си в отговор на действията на прокуратурата от миналата седмица.

"Президентът иска да каже, че вижда координирана акция между управляващите и обвинението"

"С тази си декларация президентът иска да каже, че вижда координирана политическа акция между управляващите и обвинението", коментира Смилов. Доказателство в тази посока той намира и в бързината, с която премиерът Борисов "опитва да се разграничи от действията на прокуратурата, поне на думи". "Истината, че нямаше никаква особена защита от страна на правителството към президентската институция по време на атаката", допълни политологът.

Според Първан Симеонов "тълкуванието е очевидно". "Една студена война стана гореща. Противопоставянето си течеше години, но сега взе едно стъпало нагоре. Което пък не е особено изненадващо, защото се натрупаха напрежения. Именно те намират логично продължение по този начин", обясни политологът и социолог.

Колегата им Страхил Делийски определи като притеснителен факта, че политическият процес в страната влиза в "режим на размяна на удари, защото явно и президентът, а в някаква степен и премиерът, са в метафората на политиката като битка, като война, като конфликт и то силов".

Това сме го виждали

"Това е един невъзможен разговор, когато политиката се мисли като война"

Делийски припомни, че "вече сме виждали ситуация, в която президент сваля доверие от правителство". "Резултатът беше едно видимо нещо – задълбочаване на конфликтността в българската политика, а и в обществото като цяло. Това, което липсва в размяната на удари между президент и премиер е идеята, че тези конфликти в обществото, между различните социални групи, между институциите, а и между институциите и гражданите трябва да търсят начини как да бъдат разрешени. Това е един невъзможен разговор, когато политиката се мисли като война", смята Делийски.

Смилов пък разглежда какви са възможните ходове в подобна ситуация. "Проблемът за Радев обаче е, че една такава декларация е, общо взето, към края на спектъра от действия, с които той разполага. Оттам нататък ще му е сложно да радикализира повече своето противопоставяне на правителството", коментира той.

Ефект и рискове

"Обикновено, когато президенти са прибягвали към такава стъпка това е било в съчетание със сериозно социално напрежение: протести или изострена политическа криза като през 1997 или 2013 г.", припомни Смилов политологът. "Тази декларация в момента идва просто като отговор на действия от страна на прокуратура и управляващи. От тази гледна точка едва ли ще има толкова силен ефект", смята той.

"Когато има противопоставяне между президент и правителство, успехът е променлив"

Първан Симеонов също припомня подобни случаи от политическата ни история: "Когато има противопоставяне между президент и правителство не бива да забравяме, че успехът е променлив". Ето защо политологът дефинира и пред какви рискове е изправен Радев: "При затворена врата към съдебната система и към правителството президентът трябва да е наясно, че трудно ще оперира оттук нататък в публичния живот на страната". Като друг възможен проблем той вижда загубата на рейтинг.

"Така се случи и с президента Плевнелиев през 2013 г. Тогава той загуби част от подкрепата си, сочеха всички социологически изследвания", каза Симеонов, но обясни, че "Радев отдавна е загубил привържениците на ГЕРБ".

Политологът обаче смята, че в ситуацията има и предимство за президента и това е "синхронизацията на опозиционни настроения". "От една страна има протестно-популистко настроение (което избра и самият Радев до голяма степен), от друга страна БСП и про-източните настроения, а от трета – парадоксално, но на държавния глава симпатизира и част от прозападната либерална опозиция". "В момента на Радев се дава тази синхронизация да го представя като връх на опозиционните настроения", обобщи той.

Ролята на прокуратурата

Страхил Делийски е убеден, че тази ситуация може единствено да задълбочи конфликтността, в която прокуратурата по естествен начин получава "ролята на рефер в боксовия мач". "Ако има нещо сигурно по отношение на ролята на прокуратурата в България е че тя все повече се припознава като рефер и регулатор на политическите спорове, което е изключително опасно и не особено цивилизовано и демократично. Това не е признак за демократичен политически процес", коментира той.

"Президентът е от едната страна на барикадата, а от другата са правителството и прокуратурата"

Политологът допълни, че в момента се открояват два лагера: "Президентът е от едната страна на барикадата, а от другата са правителството и прокуратурата. Това издава и моментът, в който президентът реши да свали доверието си от правителството. Момент, в който беше атакуван от прокуратурата, ако влезем в този език. Именно това е и слабата позиция на президента – ако го беше направил месец или два по-рано, тогава интерпретациите от типа – той се опитва да се пази и да прави контраудар, нямаше да са валидни, а сега са валидни и ще бъдат използвани от неговите противници."

Ходът на Борисов

Даниел Смилов пък смята, че в момента премиерът Борисов се опитва с реакцията си да отклони възможния прочит от страна на обществото, който Радев се е опитал да постигне. "Премиерът прави всичко възможно, за да не се каже, че става дума за координирана атака между управляващи и прокуратура към президента". От думите на Борисов, че "президентът си търси враг, защото е опасно да се атакува прокуратурата" не става ясно какво е опасното, но пък е напълно видимо, че те са опит да се отклони именно това, което Радев иска да внуши, твърди Смилов. "А Радев иска да внуши, че не става дума за правен проблем, а за съвсем политическо противопоставяне", разясни политологът.

"Истината е, че той се държа много изнервено, обиди журналистите и си изпусна нервите"

Първан Симеонов пък вижда в реакцията на Борисов традиционното за него "осланяне на инстинкта му". "Новината заварва премиерът на строеж и той казва: "Ето президентът прави политика, а аз правя водопровод на Перник и то с техния кмет (на БСП – бел.ред)". Истината е, че той се държа много изнервено, обиди журналистите и си изпусна нервите", допълни Симеонов.

Какво следва

Какво обаче ще последва след размяната на реплики и от думите на президента, че "на това трябва да се сложи край".

"Единствената ми прогноза е че ни чака задълбочаване на политическата и социалната поляризация в България", обясни Делийски. "Не знам дали като общество имахме нужда в този момент от подобен тип радикализиране на тази конфликтност. Не, че нещата, които каза президентът, не се споделят от огромна част от българското общество и то от различни социални групи. Въпросът е какво може да се направи оттук нататък за решаването на тези проблеми? Може би около отговора на този въпрос ще се върти динамиката на политическия процес. Политиците са длъжни да дадат отговор на този въпрос, а не просто да регистрират някаква конфликтност", допълни той.

Според Смилов радикални настроения не са вероятни. "От думите на Радев не следва внезапна или моментална радикализация", каза той. И поясни, че "гледайки ситуацията в страната, това не е вероятно".

  • 16x9 Image

    Полина Паунова

    Полина Паунова е политически журналист в Свободна Европа от 2019 до 2022 година. Тя е автор на седмичния подкаст "Превод в ефир" и рубриката "Говори Полина".

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG