Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изразяваме недоумение". Гешев се оплака на Европа от Сърбия заради Цветан Василев


Цветан Василев
Цветан Василев

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, в които остро разкритикува сръбските власти заради липсата на отговор по искането на България за екстрадицията на Цветан Василев.

Ръководителят на държавното обвинение се обръща и към председателите на Европейския парламент и Европейската комисия – Давид-Мария Сасоли и Урсула фон дер Лайен, "с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в ЕС", уточняват от пресцентъра на прокуратурата.

"Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цветан Василев, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок", заявява Гешев, подчертавайки, че българските власти са изпратили до Белград две сходни молби – през септември 2014 и май 2015 г.

Главният прокурор е изпратил поредно писмо и до Висшия съд в сръбската столица Белград, в което отново информира, че исканията за екстрадицията на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ в София продължават да са валидни.

"Изразяваме недоумение от забавянето на Вашето решение с близо 5 години и 6 месеца от изпращане на първоначалната ни молба за екстрадиция на българския гражданин Цветан Василев и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба. Информираме Ви, че такова забавяне в получаването на отговор от замолена страна е безпрецедентен случай в нашата практика като молеща страна в историята на приложението на правния механизъм на Европейската конвенция за екстрадиция, след като своевременно е била изпращана и всяка искана допълнителна информация", пише Гешев до сръбските магистрати.

Това не е първият случай, в който българската прокуратура търси съдействие от европейските институции по случая. През февруари 2016 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров също се оплака от сръбските власти пред Генералния секретариат на Съвета на Европа и Европейския комитет по проблемите на престъпността, настоявайки за спешни мерки. Такива обаче не последваха.

Според Гешев Русия пази Цветан Василев

По-късно от Брюксел, където се намира от вторник, главният прокурор заяви, че Русия пази банкера Цветан Василев.

На въпрос дали ще арестува Делян Пеевски, ако се окаже, че той е високопоставеното лице, за което се очаква САЩ да обявят, че няма да бъде допускано в страната, той отговори: „Депутатът Пеевски и всеки друг депутат, министър виждате, че има в ареста, олигарси, които се крият в ОАЕ и Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава с помощта на сръбската държава... Ние не се притесняваме да разследваме никого“.

Той добави, че писмото до Съвета на Европа и до евроинституциите е изпратено „за сведение сза това, че явно има индикации, че сръбската държава не изпълнява международни споразумения“.

„Аз не съм дипломат и не съм политик“, каза главният прокурор в отговор на въпрос дали обвързва преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС, съобщи БНР.

„Аз съм дал една информация, която е юридическа, на Европейската комисия и Европейския парламент. Политическите изводи ще си ги направят съответните политици, съответните дипломати и съответните хора, от които зависи това“, продължи Гешев.

Цветан Василев е обвинен задочно за източването на 206 млн. лева от фалиралата КТБ. Освен него подсъдими по делото са още бившите подуправители на БНБ Румен Симеонов и Цветан Гунев, шефката на екип в "Надзорно наблюдение на кредитните институции" в Централната банка Славияна Данаилова-Велева, одиторите Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, отстранените изпълнителни директори на КТБ Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, както и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова. Процесът се гледа в специализирания съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG