Връзки за достъпност

Извънредни новини

Само БСП подкрепи президента Радев за свалянето на доверието му от правителството


Обръщението на президента Румен Радев, с което той обяви, че сваля доверието си от правителството на Бойко Борисов, срещна слаба подкрепа в Народното събрание в сряда. Единствено групата на БСП подкрепи държавния глава, докато колегите им от ГЕРБ и ДПС застъпиха позицията, че той не разполага с подобни правомощия.

Преди ден Радев заяви, че кабинетът на ГЕРБ и "Обединени патриоти" няма воля за реформи и борба с корупцията, а заради разхищения и методично погазване на закона и морала се е стигнало до управленска криза. Той визира водния режим в Перник и горенето на боклуци, внесени от чужбина.

Парламентарните групи на трите най-големи партии излязоха с декларации по този повод. Имаше изказвания и от останалите формации, но единствено социалистите заеха страната на президента.

"Много съжаляваме за тази издънка на българския държавен глава"

"Само българският парламент и българските избиратели могат да свалят доверието си от правителството. Много съжаляваме за тази издънка на българския държавен глава, ние не злорадстваме, не му се радваме за тази груба грешка, но ние вече не го считаме за президент на всички българи, ние оставаме верни на нашите избиратели, с които ще победим и 2021 г. и ще вървим напред и без президента", заяви Георги Марков (ГЕРБ) от парламентарната трибуна.

Той не пропусна да уточни, че след като излезе тълкувателното решение на Конституционния съд за имунитета на държавния глава, поискано от главния прокурор Иван Гешев, партията му ще прецени дали да поиска импийчмънт на Радев.

"Това, което ви дразни, е че той казва истината"

"Това, което ви дразни в президента, не е толкова, че свали доверието, не е дори и фактът, че той с цялото си държание уплътнява функцията на президент. Това, което ви дразни, е че той казва истината. Вие я знаете, но не я приемате и на всичко това трябва да се сложи край", застъпи се за държавния глаева Крум Зарков (БСП).

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев беше по-сдържан от Марков, но също даде да се разбере, че с колегите му не приемат положително обръщението на Румен Радев.

"Ако формулата е нови избори, ние не сме убедени, че те ще донесат нещо по-различно, формулата на ДПС е диалог"

"Президентът не снема доверие и не дава доверие, президентът обаче има право да каже своето мнение. Самото изявление не задълбочава ли тези кризи, защото криза има? Посочва ли президентът формулата за излизане от кризата" Нашата оценка е "не". Ако формулата е нови избори, ние не сме убедени, че те ще донесат нещо по-различно, формулата на ДПС е диалог", заяви Цонев.

"Като цяло обръщението само по себе си е силно, но от гледна точка точно на времето след атаката, която дойде от главния прокурор във връзка със съмнения за шуробаджанащина при президента и изтеклите записи с негово участие, считам, че това нещо олеква", коментира лидерът на "Воля" Веселин Марешки, обобщавайки, че "всъщност това му е основният проблем на президента, че той е президент на БСП, а не на всички българи".

"Не е добре, когато човекът, който олицетворява единството на нацията, влиза във война"

Според съпредседателя на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов "не е добре, когато човекът, който олицетворява единството на нацията, влиза в някаква война". "Не е добре, когато институции, които са закрепени да се гарантира демокрацията и защитата на националния интерес обявяват край на диалога. Всъщност това е най-тъжното от вчерашния ден, но се надявам, че това е една краткотрайна емоция и рано или късно ще се върнем към нормализацията", добави Веселинов.

Николай Александров от "Атака" също изрази мнение, че Радев не сплотява, а разединява нацията. Той повтори позицията на премиера Бойко Борисов отпреди ден, че президентът не може да свали доверието си от кабинета, защото не той го избира. Александров попита риторично дали изялвението на президента означава, че той ще прави свой политически проект.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG