Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови промени за апартаментите под наем. Този път и съседите да са съгласни


За публикуване на обява за краткосрочен наем на жилище през платформи като Airbnb и Booking и споделяне във Facebook да се вземе съгласието на поне половината съседи. Това предлагат в нови поправки на Закона за туризма депутати от ГЕРБ, начело с Деница Савеклиева. Текстовете са гласувани от икономическата комисия на Народното събрание.

Промените са внесени преди второто четене на поправките в пленарната зала. Те предвиждат още регистрация в общината на този вид имоти. При подаването на заявлението за това ще се изисква документ, удостоверяващ съгласието на 50 на сто от собствениците на самостоятелни обекти в етажната собственост, където се намира жилището за отдаване под наем.

"Идеята е добра. Собствениците, които населяват трайно сградата, трябва да имат някаква сигурност за обитаването си – какви хора пребивават, какъв е редът на пребиваването им. Необходимо е да има комуникация между собственика, който отдава имота си краткосрочно, общото събрание и останалите собственици. На този етап обаче смятам, че предложението ще създаде повече проблеми, отколкото да намери решения", коментира шефът на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС) Ламбро Попов, пред Investor.bg.

Той предупреди, че тъй като подобни жилища се предлагат предимно в центъра, ще е трудно да се съберат подписи, предвид, че в тези сгради преобладават имоти, закупувани с инвестиционна цел, които най-често не са обитавани от собствениците.

Имотите, отдавани през онлайн платформите, влязоха в полезрението на депутатите миналия ноември, когато Менда Стоянова предложи с поправки в Закона за бюджета те да подлежат на категоризация. След острата обществена реакция и недоволството включително на туроператори, управляващите се отказаха от рестриктивния режим и решиха тези обекти да се регистрират в кметствата по местонахождение. По-късно, с поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс между две четения, бе прието тази имоти да плащат патентен данък от 25 до 250 лв. от началото на 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG