Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналистка и правозащитничка, критици на Кадиров, бяха нападнати в Чечня


Елена Милашина
Елена Милашина

Разследващата журналистка Елена Милашина и правозащитничката Марина Дубровина са станали жертви на нападение в столицата на Чечня Грозни. Двете са поредните критици на режима на Рамзан Кадиров - подкрепян от Москва лидер на републиката, които претърпяват нападения през последните месеци.

Във вторник френски медии съобщиха, че чеченският блогър Имран Алиев е бил убит във Франция. Блогърът, познат под псевдонима си Мансур Стари, е известен с критичното си отношение към Кадиров.

През август 2019 г. бившият боец от групата на чеченските сепаратисти, воювали срещу руските сили, Зелимхан Хангошвили беше застрелян в Берлин. За престъплението тогава беше задържан 49-годишен мъж с руски паспорт, който е заподозрян и за убийството на руски бизнесмен през 2013 г. Тогава Германия обвини руските власти, че стоят зад случая.

Журналистката от „Новая газета“ Елена Милашина и адвокатката Марина Дубровина са били в Грозни, за да присъстват на делото срещу известния блогър Ислам Нуканов, който по-рано засне и публикува на страницата си луксозни имоти в Грозни, които принадлежат на близки до лидера на Чечня Кадиров. Той е обвинен за незаконно притежание на оръжие.

Двете са нападнати близо до хотела, в който са отседнали, от няколко нападатели, които са ги съборили на земята и са ги удряли и ритали. Милашина и Дубровина са успели да влязат в хотела и така са избегнали по-сериозни наранявания. Побоят срещу жените е записан от един човек от групата, казват жертвите пред „Новая газета“. Те са подали жалби в местната полиция.

Съветът на Европа реагира на покушението във фейсбук страницата, като определи новината за „притеснителна“.

Редица правозащитни организации твърдят, че управляващият Чечня от 2007 г. насам Кадиров използва репресивни мерки и създава престъпен климат в региона. Според тях той е отговорен за насилие и заплахи срещу политически опоненти, включително и отвличания, мъчения и убийства.

Критиците на Кремъл обвиняват президента Владимир Путин, че толерира нарушенията на човешките права от страна на Кадиров. Според тях причина затова е, че руският президент се уповава на бившия бунтовнически командир, за да поддържа контрол върху размирния регион.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG