Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутати от ГЕРБ предлагат до 10 години затвор за нелегални превози на пътници


По-активни мерки срещу нелегалните превози на пътници бяха сред исканията на автобусните превозвачи, за да не излязат на национален протест

Депутати от ГЕРБ са внесли предложение за промени в Наказателния кодекс (НК), с които нелегалният обществен превоз на пътници да се криминализира. Законопроектът е внесен на 6 февруари от 15 депутати от управляващата партия, а за него първо съобщи „Дневник“.

Проектът за изменения на НК предвижда извършителите на нелегален обществен превоз на пътници (т.е. без регистрация или лиценз) да бъдат наказвани със затвор от три до пет години, като се конфискува и превозното средство, с което е извършен той. Ако пък деянието е причинило „значителни вреди“, лишаването от свобода може да е от пет до десет години, като се дължи и глоба от 5000 до 10 000 лв., както и конфискация на част или цялото имущество на извършителя, ако съдът прецени. Такова наказание се предвижда и когато незаконният превоз е извършен от двама или повече хора, които предварително са се договорили.

Като мотив за исканите промени в НК се посочва, че инкриминирането на нерегламентирания превоз на пътници е наложително, тъй като той не може да бъде спрян с предвидените административни санкции. Депутатите посочват също, че нелегалният превоз води до щети за бюджета, пътниците и конкуренцията. Според тях криминализирането на незаконния обществен превоз на пътници ще доведе и до опазване на човешкия живот, който се намира в опасност при превозите без съответните документи.

В мотивите е посочено също, че споделеното пътуване ще остане извън обхвата на поправката, тъй като при него не са налице предпоставки за осъществяване на обществен превоз на пътници по смисъла на Закона за автомобилните превози.

Искането за ограничаването на нелегалните превози беше едно от условията на автобусните превозвачи, за да не излязат на национален протест, какъвто беше насрочен за 13 януари, припомня „Дневник“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG