Връзки за достъпност

Извънредни новини

Командирът на ВВС няма да бъде наказван заради случая с Десислава Радева


Президентът Румен Радев (в средата), министърът на отбраната Красимир Каракачанов (вдясно) и началникът на отбраната Андрей Боцев
Президентът Румен Радев (в средата), министърът на отбраната Красимир Каракачанов (вдясно) и началникът на отбраната Андрей Боцев

Високопоставеният офицер, който говори с президента Радев в разпространения от прокуратурата аудиозапис, няма да бъде наказан, съобщиха от Министерството на отбраната. Проверка на институцията е показала, че в действията му няма нарушения.

В разговор, обнародван от прокуратурата преди седмица, двама мъже обсъждат искането на антикорупционната комисия КПКОНПИ да получи документи, свързани с назначаването на Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г. и с ползването от нея на ведомствено жилище. Единият глас наподобява гласа на президента Радев. Прокуратурата заяви, че вторият глас е на Командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. майор Цанко Стойков.

В разговора между двамата Радев казва на Стойков, че отговорът на ВВС до КПКОНПИ трябва да се съгласува с президентството, а командирът се съгласява.

Проверката на случая беше възложена от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В петък следобед началникът на отбраната ген. Андрей Боцев заяви, в хода й не са установени нарушения и тя "не съдържа предложение за налагане на административно наказание".

До този момент прокуратурата не е заявила какво точно е разследването, което провежда, за да има основание да записва разговори на командира на ВВС и на президента.

Разпространението на СРС преди приключване на делото, във връзка с което са направени, е противоправно, гласи взето по-рано съдебно решение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG