Връзки за достъпност

Извънредни новини

Аятолах Хаменей: Иран трябва да увеличи военната си мощ, за да предотврати война


Аятолах Али Хаменей говори пред командири на военновъздушните сили на Иран на 8 февраури 2020 г.
Аятолах Али Хаменей говори пред командири на военновъздушните сили на Иран на 8 февраури 2020 г.

Техеран трябва да засили военната си мощ, за да предотврати война, заяви в събота върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, предадоха световните агенции. Хаменей говори пред командири от иранските военновъздушни сили. Той определи санкциите на САЩ, наложени на Иран, като престъпен акт.

Трябва да сме силни, за да предотвратим война срещу страната. Ако сме слаби, ще насърчим враговете си да атакуват Иран, заяви Хаменей, цитиран от държавната агенция ИРНА.

Изявлението му идва на фона на нарастващия натиск от САЩ и ЕС, които настояват Иран да ограничи военния си потенциал, в това число и балистичната ракетна програма.

"От революцията насам целта им е да ни попречат да имаме силна войска и силни въздушни сили [. . .] погледнете ни сега. Дори правим самолети. Превърнахме натиска им във възможности", заяви Хаменей, цитиран от държавната телевизия.

Напрежението между Иран и САЩ се засили през 2018, след като Вашингтон излезе от ядреното споразумение от 2015 г., постигнато между Иран и световните сили. В него беше посочено, че Техеран ще ограничи ядрената си програма в замяна на премахването на санкциите.

Допълнително напрежение между двете страни въззникна през януари, когато иранският генерал Касем Солеймани беше убит в Багдад по време на американска атака с дрон. Техеран отговори с изстрелване на ракети по американски цели в Ирак. Иранската телевизия съобщи за 80 убити "американски терористи", свалени американски хеликоптери и повредени американски военни обекти - твърдения, които Вашингтон отрече. Съобщенията на Техеран не се потвърдиха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG