Връзки за достъпност

Извънредни новини

Краят на "наследничката на Меркел". Каренбауер няма да се бори за канцлерския пост


Анегрет Крамп-Каренбауер в мимента е министър на отбраната на Германия
Анегрет Крамп-Каренбауер в мимента е министър на отбраната на Германия

Лидерката на Християндемократическия съюз на Германия (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че няма да се кандидатира за канцлер на парламентарните избори следващата година. Тя ще остане начело на управляващата дясноцентристка партия до намирането на кандидат, твърдят източници от ХДС, цитирани от световните агенции.

През декември 2018 г. Каренбауер спечели гласуването в партията за наследник на Ангела Меркел, която е начело на Германия от 2005 година насам. 57-годишната Каренбауер не успя да се наложи като лидер в ХДС, коментира Ройтерс и припомня последния скандал.

Миналата седмица организацията на ХДС в провинция Тюрингия не се съобрази с националното ръководство и подкрепи кандидат на либералите за премиер заедно с гласовете на крайнодясната "Алтернатива за Германия". Това действие бе прието като преминаване на общоприетите граници в германската политика - да не се сътрудничи с крайната десница. Ангела Меркел нарече това решение "непростимо". Скандалът принуди новоизбрания премиер на провинцията - Томас Кемерих от Партията на свободните демократи, да подаде оставка и да отвори пътя към нови регионални избори.

Съперниците на Каренбауер за лидерския пост в ХДС са Фридрих Мерц и Йенс Шпан. Мерц е адвокат от бизнеса, а Шпан в момента е здравен министър на Германия.

Предстои ХДС да организира процес по номиниране и избиране на нов наследник на Ангела Меркел до лятото. Самата Меркел очаква Каренбауер да остане министър на отбраната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG