Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът Си се появи за първи път след коронавируса. В Ухан е уволнен партиен секретар


Лекарка мери температурата на китайския президент Си Дзинпин
Лекарка мери температурата на китайския президент Си Дзинпин

Китайският президент Си Дзинпин за пръв път се появи публично от началото на епидемията от новия коронавирус, съобщават световните информационни агенции във вторник. Държавният глава посети болница в Пекин и бе показан по държавната телевизия CCTV с маска на лицето.

По-рано той определи премиера Ли Къцян като ръководител на екипа, който да контролира борбата със заразата. Досега само министър-председателят посещаваше Ухан, откъдето тръгна заразата, както и други от най-засегнатите райони на страната, припомня АФП.

По време на посещението си в пекинска болница Си Дзинпин нарече коронавируса от Ухан "демон" и каза, че положението в епицентъра на заразата все още е "много тежко". Президентът разговаря с лекари и граждани, след което държавната телевизия показа как му мерят температурата.

Междувременно броят на починалите от коронавирус надхвъли 1000 души и двама висши държавни служители бяха отстранени от постовете, съобщи Би Би Си. Става въпрос за партийния секретар на здравната комисия в провинцията Хубей и ръководителят на комисията.

Двамата ще бъдат заменени от зам.-председателя на Китайската национална комисия по здравеопазване. Отстранените служители са най-виоскопоставените партийни лица, които засега са поели отговорност за разрастването на заразата от коронавирус.

Според официални данни, цитирани от Би Би Си, само в провинция Хубей в понеделник са починали 103-ма пациенти, а общо в страната броят на жертвите е достигнал 1016-има души. В национален мащаб обаче новите регистрирани случаи на заразени в понеделник е намалял с близо 20% в сравнение с неделя – от 3062 до 2478 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG