Връзки за достъпност

Извънредни новини

Докато общината и МРРБ си препращат писма, част от Радомир минава на воден режим


Радомир е заплашен от сериозни проблеми с водоснабдяването. Причината са ниският дебит на един от двата основни източника, които захранват града с питейна вода, и големите загуби по тръбите. Това стана ясно от съобщение на сайта на община Радомир и от изказвания на кмета Пламен Алексиев пред медии във вторник.

В града е въведен частичен воден режим. От петък квартал „Върба“, селата Борнарево и Николаево имат вода 12 часа в денонощието. Кварталите във високата зона на Радомир имат вода от 5 часа сутринта до 11 часа вечерта от средата на декември.

Регионалното министерство е предупредено за проблемите с водоснабдяването на ниската зона на Радомир още в края на януари, стана ясно от отговори на въпроси на Свободна Европа. Мерки не са взети досега, защото общината не заявила „параметри на исканото съдействие от МРРБ“.

От обясненията на самата община се разбра, че проблемът с авариите по един от главните водопроводи не е от скоро. За последните шест месеца по него е имало 50 аварии, а при течовете се губят 40% от водата.

Какъв е проблемът

Питейната вода на Радомир идва основно от два водоизточника – „Опалово“ и „Сиреняците“. И двата се намират по-ниско от самия град и затова водата се доставя чрез помпени станции. През последните две седмици заради ниския дебит помпите в помпена станция „Опалово“ се изключват. Резултатът е, че до кварталите в ниската зона, която се захранва от този водоизточник, не стига достатъчно вода.

Освен това водопроводната мрежа на Радомир е стара и амортизирана, което води до десетки аварии. Общината цитира инженерно проучване, поръчано от местната управа и извършено от независими експерти, според което загубите по довеждащия водопровод от помпена станция „Опалово” до резервоар „Ниска зона” на град Радомир са 40%. През последните 6 месеца на същия водопровод са отстранени 50 аварии.

„Ситуацията е предаварийна, защото вече имаме воден режим във висока и ниска зона по предписания на ВиК оператора, за да може да се резервира вода“, каза кметът Алексиев пред БНР.

Режимът във високите части на Радомир беше въведен преди два месеца, след като водата от извор „Врелото“ във Витоша беше насочена обратно към язовир „Студена“, чието ниско ниво остави на строг воден режим около 100 хил. души в Перник и региона. По-рано стана ясно, че водата от „Врелото“ е насочвана към помпена станция „Крапец“, а от там към високата част на Радомир. Това е разрешено в аварийна ситуация, но според екоминистерството такава не е била обявена. По-късно стана ясно, че тази ситуация е била факт от години.

В момента високата зона на Радомир се снабдява с вода чрез помпи от средната зона, която от своя страна получава вода от извор „Сиреняците“. За осигуряване на помпите Министерството на регионалното развитие е осигурило финансиране в размер на 77 хил. лева, стана ясно от отговори до Свободна Европа.

В МРРБ знаят, но общината не е предявила конкретни искания

Предложени са варианти за облекчаване на ситуацията. Едната възможност е авариен ремонт на довеждащия водопровод от помпена станция „Опалово“ до резервоар „Ниска зона“, като така да се намалят загубите на вода. Другата посочена от Пламен Алексиев възможност е да се изгради връзка между помпената станция и водопроводната система на Старо село, за да може „излишната вода от Старо село да се пренасочи към Радомир“.

Регионалното министерство е предупредено за проблемите с водоснабдяването на ниската зона на Радомир още в края на януари, стана ясно от отговори на ведомството на въпроси на Свободна Европа. Тогава от общината е било изразено "мнение за необходимост от авариен ремонт на водопровода" Общината не е поискала конкретно съдействие от МРРБ, казват от там.

В новото писмо на община Радомир от 10 февруари също „няма заявени параметри на исканото съдействие“ от ведомството. Затова от общината е поискана подробна информация за проектите - „наличие на проектна готовност, издадено разрешение за строеж, стойност на строително-монтажните работи и др“. От ведомството заявяват, че ще подкрепят мерки „в рамките на бюджетните си възможности“.

Местната власт съобщи, че е информирала и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), областната управа и ВиК – Перник за предаварийната ситуация. До този момент МОСВ не е изпратило отговори на въпросите на Свободна Европа.

По-рано от общината заявиха готовност да започнат ремонт със собствени средства, ако няма реакция от министерствата. По думите на Пламен Алексиев това би било "изключително трудно" и би отнело месеци.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG