Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ се отказа от идеята за одобрение от съседите при отдаване на жилища под наем


Законодателните промени на управляващите бяха насочени най-вече срещу онлайн платформи като Airbnb и Booking
Законодателните промени на управляващите бяха насочени най-вече срещу онлайн платформи като Airbnb и Booking

ГЕРБ оттегли законодателните промени, които предвиждаха одобрение на съседите при краткосрочно отдаване под наем на жилища чрез онлайн платформи като Airbnb и Booking.

Преди седмица управляващите поискаха собствениците на имоти да вземат съгласието на поне половината от съседите си, ако искат да настаняват гости чрез онлайн посредници. Поправката беше веднага приета от икономическата парламентарна комисия в промените на Закона за туризма, въпреки че не беше поставяна на обществено обсъждане.

"По време на дебата в комисията стана ясно, че това ще бъде една пречка за духа на промяната, която правим, а именно да направим регистрационен режим на тези места за настаняване", обясни Димитър Бойчев от ГЕРБ без да уточни чии аргументи има предвид.

Идеята за поправката срещна критика от професионалните среди, тъй като жилищата в центровете на големите градове, които обикновено се предлагат под наем по този начин, често са купени с инвестиционни цели и получаването на съгласие от съседите е трудно постижимо. "Демократична България" призова президента Румен Радев да наложи вето на поправката, тъй като тя ще затрудни отдаването под наем чрез Airbnb и Booking, което е източник на доходи за стотици хора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG